Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení dobráků v Otročicích

Fanda Kletečka od čechtických dobrovolných hasičů nám do redakce zaslal fotky článek o cvičení, kterého se zúčastnilo několik jednotek SDH, zde je:

Je neděle 24. 7. 2011 něco málo před půl druhou odpolední. Jsem v Otročících u skladu sena a slámy. Karel, velitel okrsku, netrpělivě sleduje hodinky. „Tak už volej.“ říká. Zvedám telefon a vytáčím číslo na operační středisko. „Tak nám to spusťte.“ povídám a začnou se dít věci spojené s vyhlášením poplachu.

Několik dní jsme měli na přípravu prověřovacího cvičení pár nezařazených jednotek SDH. Najít místo, domluvit vše se starosty obcí a s OPIS Kolín, sehnat povolení od majitele objektu. A pak už jen čekat, zda to někdo nevykecá, jak je dobrým zvykem u supertajných ak­cí.

Přichází mi SMS o poplachu. Tak už to začíná běžet, pomyslím si. Během několika minut již slyším, jak houká naše Liazka a rozeznívají se postupně sirény v okolních obcích. Na místo přijíždí jako první místní jednotka. Po zjištění, že se jedná o prověřovací cvičení, se pomalu uklidní a začínají „zasahovat“. V zápětí přijíždí obě cisterny z Čechtic. Kluci a holky mají pár uštěpačných poznámek, co jsem si to zase vymyslel, ale pracují, jako kdyby šlo o opravdový požár. Je natažen jeden C proud a zároveň je prováděn průzkum s vyhledáváním pohřešované osoby. Ta byla po krátké době nalezena a evakuována. Pro novou členku čechtické jednotky je to zároveň i křest při prvním ,,ostrém“ výjezdu. Místní jednotka je odeslána ke kilometr vzdálené požární nádrži s úkolem zřízení čerpacího stanoviště a připravení dálkové dopravy vody. Nutno dodat, že od požární nádrže k „hořícímu“ skladu sena je značné převýšení. Po příjezdu CAS z Křivsoudova velitel zásahu nařizuje zřízení dalšího C proudu a doplňování vody z CAS T 148 do naší Liazky a do křivsoudovské cisterny. Na místo se postupně dostavují další jednotky, které jsou ihned odesílány k zřízení dálkové dopravy vody na místo požáru. Drobné zádrhele jsou ihned vyřešeny a za nedlouho je již voda z požární nádrže na požářišti. Poté je cvičení ukončeno a vyhodnoceno. Nejsou zjištěny žádné vážné nedostatky. Největší problém asi způsobil červotoč, který sežral místním hasičům přejezdové můstky…

Cvičení se zúčastnily jednotky SDH:

  • Čechtice
  • Křivsoudov
  • Otročice
  • Strojetice
  • Mnichovice
  • Jeníkov

Celá fotogalerie ze cvičení je zde: http://www.hasicicechtice.cz/…07/index.htm

Sdílet