Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kombajn v Drásově shořel, škoda přes čtyři miliony

Kombajn Claas Lexion dnes ráno zničil požár na silnici v Drásově na Brněnsku. Požár zaměstnal tři jednotky hasičů.

Stroj začal hořet při přejíždění na silnici v obci. Řidiči kombajnu se stroj na vozovce zastavil a když se šel podívat na důvod závady, z motorové části vycházely plameny. Požár se před příjezdem hasičů snažil hasit ručním práškovým přístrojem, oheň se ale rozšířil na celou mechanickou část.

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali ve 4.20 hodin, na místo vyjely tři jednotky – profesionální ze stanice v Tišnově a dobrovolné jednotky z Drásova a Tišnova. Při jejich příjezdu již byla většina stroje v plamenech. K likvidaci požáru a ochlazování stroje hasiči nasadili dva vodní proudy.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 4.37 hodin. Dohašování lokálních a skrytých ohnisek hoření po násilném vniknutí do sila kombajnu trvalo další 2,5 hodiny. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 7.07 hodin. Protože z kombajnu vyteklo větší množství hydraulického oleje, hasiči ho na vozovce zasypávali sorbentem a bránili úniku oleje do kanalizace.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Oheň, který zřejmě vypukl kvůli technické závadě, motorovou část stroje zničil a poškodil i další části. Škodu na kombajnu vyrobeném v roce 2005 vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 4,3 milionu korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet