Neděle 7. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S krbem se musí opatrně

Dne 26. 1. 2006 v 16:23 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Babice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Babice s jedním zásahovým vozidlem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Uhliska došlo k požáru dřevěného stropu chaty a podkrovní místnosti. Už při příjezdu hasičů byl dům silně zakouřen a hasiči museli do chaty proniknout v dýchacích přístrojích. Požár se rozšířil uvnitř dřevěného stropu na jeho trámovou konstrukci a do obytné místnosti v podkroví. Hasiči požár postupně lokalizovali a celkově uhasili až po odkrytí části stropu, střechy a pláště chaty. Zásahem se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na celou chatu, a uchránit tak hodnoty stavby nejméně za jeden milion korun. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo předběžně ohledáno. Požár zpozoroval soused, který uviděl kouř z chaty a zavolal na pomoc hasiče. Předběžným ohledáním nebyly zjištěny všechny potřebné informace a další šetření bylo nařízeno na dopoledne 27. 1. 2006. Dalším šetřením na místě bylo zjištěno, že chatu si k užívání zapůjčil mladý muž. Ten přijel na chatu ráno a zatopil v krbu. Odpoledne kolem třetí hodiny potřeboval odjet, a proto „řádně“ naložil krb dřevem, aby teplo v chatě vydrželo do jeho návratu. Požár byl zpozorován krátce po čtvrté hodině a nahlášen na tísňovou linku.

Požár vznikl po nadměrném tepelném namáhání dřevěných stropních trámů v blízkosti komínového tělesa krbu. Požár zničil část stropu a jednu místnost v podkroví s vybavením. Způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet