Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další plánované škrty v rozpočtu ministerstva vnitra budou likvidační

Rozpočet ministerstva vnitra již pro letošní rok způsobil pro policii i hasičský sbor významné problémy. Bohužel, začíná být čím dál tím více zřejmé, že vláda Petra Nečase oproti původním slibům bývalého ministra vnitra Radka Johna, který mluvil o přechodném utahování opasků, bude v tomto resortu škrtat i v dalších letech. Upřímně si neumím představit, jak budou bezpečnostní sbory v tomto režimu fungovat a velmi se obávám nebezpečné míry ohrožení vnitřní bezpečnosti státu.

Resort vnitra by sice pro příští rok měl získat asi o 400 milionů korun více, avšak nikdo už neříká, že vnitro je zatíženo vnitřním dluhem ve výši 2,2 miliardy korun vůči České poště. Tento dluh je třeba umořit, což ve výsledku bude znamenat, že policisté dostanou asi o 1,37 miliardy korun méně, než v roce 2011. U hasičů pak bude propad finančních prostředků činit asi 350 milionů korun.

Vedení policie a hasičů je tak logicky nuceno hledat řešení. Jednou možností v situaci, kdy jsou zcela zastaveny investice a nelze počítat ani s penězi z EU, neboť nejsou peníze na kofinancování projektů, je snížení počtu příslušníků. Například jen v letošním roce odešlo od policie 650 policistů a očekává se, že jen do konce tohoto roku odejde dalších 1650 mužů a žen. U HSZ bude nutný odchod zhruba tří set hasičů.

Možným řešením kromě přirozeného odchodu policistů je například rušení míst krajských koordinátorů, jejichž posty zřídil někdejší ministr vnitra Ivan Langer. Obávám se však, že ani to nebude stačit, a tak zde vnímám velmi vážné riziko, že vedení bezpečnostních sborů přikročí i k rušení některých specializovaných útvarů, v případě policie například pyrotechniků.

Zarážející je pro mne ale v této souvislosti rozpočtový výhled na další roky. Jestliže v roce 2012 by měl být rozpočet ministerstva vnitra ve výši 51 miliard korun, v následujícím roce by to mělo být už jen 46 miliard a v roce 2014 dokonce 43 miliard korun! To znamená, že ministerstvo vnitra bude za tři roky hospodařit s rozpočtem o 8 miliard korun nižším, než se plánuje pro příští rok.

Jako jediná logická možnost se ve chvíli, kdy už není kde šetřit, jeví další propouštění a rušení policejních služeben a hasičských stanic na úrovni okresních měst. To by si ovšem vyžádalo nucený odchod 7 tisíc policistů a více než 2 tisíc hasičů, což by znamenalo faktickou likvidaci práce bezpečnostních sborů a ohrožení bezpečnosti všech občanů v naší zemi.

Na místě je naprosto oprávněná otázka, zda jsme svědky cílené likvidace bezpečnostních sborů. Například proto, aby služby policie a hasičů stát v budoucnosti mohl či musel outsourceovat ve prospěch soukromých bezpečnostních agentur.

Text: František Bublan, předseda Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR

převzato z webu www.frantisekbublan.cz

Sdílet