Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil pět bytů

K požáru třípatrového bytového domu ve Švabinské ulici č.p. 577 ve Zbirohu vyjížděli dnes (6. února 2006) před polednem dobrovolní hasiči ze Zbirohu a Mýta a profesionální hasiči z Rokycan.

Elektrický proud do objektu byl odpojen. V objektu byly čtyři byty tři plus jedna a jedna garsonka. Požár vznikl v jednom z bytů ve třetím nadzemním podlaží, přenesl se na střechu a odtud na druhý byt. V době příjezdu hasičů byla požárem zasažena značná část střechy. Hasiči se ihned pustili do hašení. Na místě měli na počátku jeden AZ. Současně s hašením provedli hasiči průzkum méně zasažené části. Nikoho z obyvatel nemuseli evakuovat. Jedna žena byla mimo dům. Z objektu evakuovali hasiči živého psa. Jelikož nebyl na místě dostatečný počet hasičů, byli ještě povoláni dobrovolní hasiči z Holoubkova, Drahoňova Újezda, Mlečic a Radnic. Na místě tak bylo sedm cisteren a AZ. Na místo později dorazila ještě jedna cisterna a AZ profesionálních hasičů z Hořovic, protiplynový automobil z plzeňské stanice Košutka a plošina ze stanice Slovany. Na místě tak bylo osm cisteren, dva AZ, plošina a další technika. Celkem bylo na místě 13 jednotek hasičů. Kromě hašení hasiči vynášeli majetek lidí z nezasažených bytů. Hašení prováděli hasiči v dýchací technice z autožebříků a pomocí plošiny a háku strhli zdi ve třetím nadzemním podlaží. To shořelo zcela, požár zasáhl i stropy druhého nadzemního podlaží. Požár se podařilo hasičům lokalizovat až v sedmnáct hodin. Stále probíhají dohašovací práce.
O situaci na místě byla informována Krizová služba Diecézní charity Plzeň a Starosta města Zbiroh. Jak starosta, tak pracovníci charity se dostavili na místo. Pracovníci charity poskytli obyvatelům domu psychickou podporu a teplý čaj. Zájemcům přivezou zítra oblečení. Náhradní ubytování postiženým občanům zajistil starosta města. Škoda nebyla zatím vyčíslena, ale bude se pohybovat od pěti milionů výše. Příčina požáru se šetří, v úvahu připadá nedbalost a nebo technická závada. Dům po uhašení bude zcela neobyvatelný.

Krizový tým Diecézní charity Plzeň během zásahu poskytoval psychickou podporu evakuovaným obyvatelům a nabízel teplý čaj. Občanům, kteří přišli o střechu nad hlavou, předal informace s možnostmi řešení jejich situace a zdroji pomoci. Těm, kteří o to projevili zájem, zítra přiveze základní ošacení.

Pracovníci Charity jsou v kontaktu se starostou města, který všem nabídl náhradní ubytování, a budou potřeby zasažených sledovat i v příštích dnech.
Sdílet