Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské sbory a jednotky soutěží o 400 tisíc korun

Odchyt mladého býka, záchrana utopeného muže z jímky i pád motorového rogala – to jsou jen některé ze zásahů, se kterými se jednotky dobrovolných hasičů přihlásily do RWE soutěže Dobrovolní hasiči roku 2011.

Ilustrační foto

Vybrat finalisty proto nebude pro porotu jednoduché. „Překvapením je pro mě zejména množství zaslaných informací, které dokládají širokou škálu uplatnění sborů i jednotek v reálném životě a díky kterým nebude posuzování vůbec snadné," řekl regionální mluvčí RWE Jiří Bezděk.

Přihlašování do soutěže skončilo 31. července 2011 a nyní o čtyřikrát 100.000 korun soupeří přes padesát jednotek a sborů dobrovolných hasičů. Odborná porota podle stanovených kritérií vybere 25. srpna 2011 tři finalisty v každé kategorii. Ti budou dále soutěžit o celkovou částku 400.000 korun. O vítězích rozhodne ve druhé kole soutěže veřejnost. Lidé budou moci hlasovat na webu mediálního partnera soutěže www.moravskehospodarstvi.cz od 5. září 2011.

Dobrovolní hasiči řeší následky požárů, povodní i autonehod, a jak vyplynulo z obdržených přihlášek, musí si poradit v každé situaci. Sbory dobrovolných hasičů, které aktivně nezasahují, hodnotí jako své nejpřínosnější akce mimo jiné hasičské soutěže, zábavné dny pro děti a také plesy. Hasiči organizaci akcí často koordinují s vedením obce, a díky tomu jsou prohlubovány dobré vztahy a zvyšuje se povědomí o požární a bezpečnostní problematice. „Kromě pomoci občanům při mimořádných událostech je velmi důležitá role dobrovolných hasičů při výchově dětí, které se sdružují v kroužcích dobrovolných hasičů. Děti se zúčastňují soutěží a získávají tak informace o tom, jak předcházet nebezpečným jevům. Navíc rozvíjí i svou tělesnou zdatnost. Této práce dobrovolných hasičů si velmi vážím a je cenná nejen pro nás profesionální hasiče, ale pro celou naši společnost," dodal náměstek pro prevenci a CNP Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Václav Špéra.

Odborná porota Radim Kuchař, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Václav Špéra, Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje Monika Němečková, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Zdeněk Milan, Moravská hasičská jednota, o.s. Jiří Bezděk a Luboš Falhaur, RWE

V jakých kategoriích sbory a jednotky soutěží?

První kategorie – PRO JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCE

  1. Nejlepší jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Moravskoslezského + Olomouckého kraje

(oblast „SEVER")

  1. Nejlepší jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Jihomoravského + Zlínského + části kraje Vysočina (oblast „JIH")

Druhá kategorie – PRO SBORY DOBROVOLNÝCH HASIČŮ

  1. Nejlepší sbor dobrovolných hasičů a hasičský sbor – oblast „SEVER"
  2. Nejlepší sbor dobrovolných hasičů a hasičský sbor – oblast „JIH"

Harmonogram a pravidla soutěže Přihlašování do soutěže bylo ukončeno 31. července 2011 Hlasování na webu www.moravskehospodarstvi.cz potrvá od 5. září do 30. října 2011 Vyhlášení vítězů se uskuteční na slavnostním setkání finalistů v polovině listopadu

Partneři: Soutěž se může uskutečnit díky finanční podpoře generálních partnerů Severomoravská plynárenská, a.s. a Jihomoravská plynárenská, a.s.

Organizátor Magnus Regio, s.r.o.

Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku