Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střechy se hroutily i na Pardubicku

V Pardubickém kraji nevydržely nápor těžkého sněhu další tři střechy, preventivně bylo evakuováno obchodní centrum v České Třebové.Ilustrač­ní foto.

Zaměstnankyně obchodního centra Billa v České Třebové si během své pracovní doby (ve 14:30 hodin) všimla prohnutého nosníku. O této situaci informovala hasiče. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Ústí nad Orlicí a jednotka hasičů ČD Česká Třebová. Na místo se dostavil i řídící důstojník hasičů, který když spatřil prasklé železobetonové nosníky a prohnuté ocelové nosníky, tak ihned nařídil uzavření objektu. Na místě hasiči evakuovali 70 osob, které se v té době v prodejně nacházely.
Na místo se dostavili pracovník městského úřadu a statik. Oba dva potvrdili fakt, že je nutné prodejnu o rozměrech zhruba 80 × 30 m uzavřít. Městský úřad v České Třebové ihned vydal rozhodnutí o uzavření obchodního centra.
Současně v té době hasiči odstraňovali těžký sníh z obchodního centra Tesco v České Třebové ze střechy mateřské školy.

V 15:35 hodin byl hasičům nahlášen další pád střechy na objektu bývalých opuštěných stavebnin v Hlinsku. V objektu se nikdo nenacházel a hasiči museli dokonce rozřezat zámek oplocení, aby se do objektu dostali, ke zranění osob nedošlo. Při průzkumu hasiči zjistili, že v areálu je propadlá další střecha. Hasiči čekají na majitele, aby se domluvili na dalším postupu zásahu.

Kolem 16. hodiny byl hasičům nahlášen další pád střechy, a to v kravíně v Horních Heřmanicích na Orlickoústecku. Při pádu nebyla zraněna žádná osoba, v době pádu bylo uvnitř kravína o rozměrech 100 × 100 m 100 telat. Hasiči ihned začali s vyváděním telat v části, kde se zřítila střecha. V druhé části kravína, kde již praská střešní konstrukce, bude provedena evakuace býků a krav. V současné době není ještě známo, zda došlo k usmrcení telat. Na místě zasahují čtyři jednotky hasičů a provádějí evakuaci zvířat.
Sdílet