Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zámku hořela posilovna

Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjely dne 29. 8. 2011 po deváté hodině večerní k hlášenému požáru na zámku ve Velkých Opatovicích.

Při příjezdu k události se na místě nalézal oznamovatel, který upřesnil místo požáru. Provedeným průzkumem byl zjištěn požár v prostoru fitness centra v prvním patře budovy zámku. Hasiči vytvořili jeden útočný proud „C“ a v dýchací technice se přes zavřené mříže a dveře dostali k ohnisku. Vzhledem k vysokému zakouření byla nasazena přetlaková ventilace. Místo požáru lokalizováno.

Na místo se dostavila JSDH Jevíčko, jejíž hasiči se po ohlášení veliteli JSDH Velké Opatovice započali za pomoci nastavovacího žebříků, vysokotlakého proudu a v dýchací technice hašení požáru oknem z jedné strany zámku. Na místě dále hasiči z HZS Boskovice a JSDH Letovice, kteří za pomoci nastavovacího žebříku se dostali z třetí strany budovy oknem do místnosti posilovny. Místo zásahu předáno VZ HZS Boskovice. Požár zlikvidován a proběhlo odvětrávání prostor přirozenou cestou i pomocí přetlakové ventilace. Před kouřem preventivně evakuovali šest lidí, kteří na zámku bydlí. Evakuované shromáždili v zámeckém parku.

Na místě majitel fitness, vyšetřovatel příčin požáru z HZS Blansko, Policie ČR. Po odvětrání prostor byly JSDH Jevíčko a JSDH Letovice odeslány zpět na základnu. Po zdokumentování místa Policií ČR a vyšetřovatelem HZS místo předáno JSDH Velké Opatovice na dohlídku po požáru. JSDH Velké Opatovice na místě setrvala potřebnou dobu a po domluvě s KOPIS Brno bylo místo předáno majiteli a i poslední jednotka odjela zpět na základnu.

Vyšetřovatel HZS JmK po prozkoumání objektu konstatoval, že oheň vypukl v soláriu, kouř a zplodiny hoření zasáhly i další prostory fit centra. Požár způsobila technická závada solária. Škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 70 tisíc korun.

Zúčastněné jednotky:

  • JSDH Velké Opatovice
  • JSDH Jevíčko/PAK
  • JSDH Letovice
  • HZS Boskovice
  • HZS Blansko
  • Policie ČR

Foto a info: Ondřej Ptáček, DiS. – www.sdhvelkeopatovice.cz

Sdílet