Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Běžkaře se podařilo zachránit

Pomoc hasičů specialistů při pátrání po ztraceném běžkaři u Jeleňovské. Dne 10. 2. 2006 ve 21:10 hod. byli hasiči informováni o pátrací akci po pohřešovaném běžkaři v okolí střediska Jeleňovská.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje obdržel od policie informaci o zahájení pátrání po pohřešovaném muži, který se nevrátil z odpoledního výletu na běžkách. Muž vyběhl do terénu v 16:00 hod. a manželce na hotelu řekl, že se do hodiny vrátí. Muž na běžkách neměl u sebe ani mobilní telefon, ani baterku. Když se po delší době nevracel, tak manželka ohlásila jeho pohřešování policii.

Policie zahájila pátrání a po deváté hodině večerní požádala profesionální záchranáře o další rozšířenou pomoc. Operační důstojník svolal pátrací skupinu ze specialistů hasičů lezců a informoval také o možném zásahu leteckou pátrací a záchrannou skupinu SAR Team Armády ČR Bochoř.

Po další hodině policie potvrdila zájem o posílení jejich pátracích skupin a nasazení hasičů specialistů. Osmičlenná jednotka profesionálních hasičů vyjela ze Zlína ve 22:08 hod. a za hodinu byla na místě srazu. Byly vytvořeny celkem čtyři pátrací skupiny. První skupinu tvořili dva pohraniční policisté na běžkách, v dalších dvou skupinách byli vždy dva hasiči a jeden policista. Čtvrtá skupina byla složena ze dvou hasičů specialistů záchranářů a jednoho dobrovolníka. Další motorizované hlídky policistů prověřovaly chaty, restaurace a jejich okolí. Celkem bylo do pátrací akce nasazeno asi dvacet osob.

Společná pátrací akce začala po rozdělení sektorů ve 23:10 hod. Skupiny pátraly v zasněženém terénu Bílých Karpat v okolí Valašských Klobouk. Terén v těchto místech nepatří mezi tzv. náročné, ale jeden a půl metru vysoká sněhová vrstva byla značnou prověrkou fyzické zdatnosti všech záchranářů. V 01:15 hod. byl muž nalezen nedaleko jedné z turistických tras, byl podchlazený, ale nezraněný. Muže nalezla pátrací skupina složená z policistů. Další skupiny záchranářů se po krátké chvíli sjely na místo nálezu a muži byla poskytnuta nezbytná péče. Hasiči do terénu vzali nejen veškerou zdravotnickou výbavu, ale i transportní nosítka.

Sám běžkař uvedl, že si chtěl vyběhnout do okolí chaty jen na hodinu, ale po setmění se ztratil v terénu. Snažil se najít směr a dlouhou dobu také chodil pěšky. Nakonec běžky odložil a pokračoval v hledání cesty bez nich. Ve večerních hodinách už byl vyčerpaný a nemohl dál. Sedl si proto do závěje a čekal na pomoc.

Odložené běžky byly nalezeny při samotném pátrání a po šťastném nalezení muže mu byly i předány. Hasiči muži běžky namazali, aby je mohl použít v cestě zpět. Po rychlém zotavení si je nazul a pod dohledem pátracích týmů doběhl na chatu. Tam čekala nejen šťastná manželka, ale i lékař zdravotnické služby, který muže zkontroloval s konstatováním, že je v pořádku.

Po úspěšném nalezení pohřešovaného odvolal operační důstojník HZS Zlínského kraje pohotovost pro SAR Team AČR Bochoř.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk­.izscr.cz
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet