Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa ve Vlkanči

V neděli čtvrtý zářijový den vyhlašuje Krajské operační a informační středisko Kraje Vysočina poplach pro jeníkovskou jednotku v 19:37 hodin na prověření kouře mezi G.Jeníkov a Vlkančí.

Na místo zásahu vyjíždí obě družstva jeníkovských hasičů a po spojení s operačním střediskem nám operační důstojník upřesňuje informace, že by se mělo jednat o požár pole. Jednotka po příjezdu na místo zásahu průzkumem zjišťuje, že se jedná o požár lesa cca 100 × 50 metrů.

Velitel družstva dává pokyn k vytvoření dvou útočných proudů C, informaci předává na KOPIS a upřesnuje místo zásahu pro posilové jednotky. Jelikož je silný vítr a požár se stále rozšiřuje je nasazen ještě jeden vysokotlaký proud. Na místo zásahu se dostavuje jednotka SDH Vlkaneč s DA Avia, kterou velitel posílá do obce Vlkaneč zřídit čerpací stanoviště.

Dále dojíždí jednotka SDH Šebestenice, která doplnuje naší CAS a hasiči se zapojují do hasebních prací na útočných proudech a postupně se střídají s jeníkovskými hasiči. Následně druhá CAS naší jednotky a CAS hasičů ze Šebestenic odjíždějí k čerpacímu stanovišti na doplnění. Na místo se dostavují profesionální kolegové ze stanice Čáslav s CAS MB a CAS 32 Tatra 815, která doplňuje naší CAS a od CAS MB je vytvořen jeden vysokotlaký proud.

Po krátké chvíli je nahlášena na KOPIS lokalizace požáru. Na místo dojíždí kolegové z požární stanice Ledeč nad Sázavou s CAS T815, která se zapojuje do kyvadlové dopravy vody. Jednotky provádějí důkladné prolití požářiště a jelikož jsou již SaP dostačující VZ redukuje počet zasahujících a jednotka HZS PS Ledeč nad Sázavou a JSDH Šebestenice se vracejí zpět na své základny. Krátce před 22 hodinou je nahlašena úplná likvidace požáru a jednotky balí použité technické prostředky a následně se vrací zpět na své základny. V čase 22:15 jsou jeníkovští hasiči v pohotovosti na základně připraveni k dalšímu výjezdu.Na hasební práce bylo spotřebováno téměř 50 000 l vody.

Na místě zasahovali:

  • Jednotka SDH Golčův Jeníkov – CAS 24 P 340 Scania, CAS K 25 Liaz
  • Jednotka HZS PS Ledeč nad Sázavou – CAS 32 Tatra 815
  • Jednotka HZS PS Čáslav – CAS 15 MB, CAS 32 T815
  • Jednotka SDH Šebestenice – CAS 24 Š 706 RTHP
  • Jednotka SDH Vlkaneč – DA 12 Avia
  • Vyšetřovatel příčin požáru
  • 2× hlídka Policie ČR

info: JSDH Golčův Jeníkov, http://hasici-gjenikov.cz/

Sdílet