Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka na Vysočině a více než 100 zásahů

Hlášení o první události přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina před druhou hodinou odpoledne z ulice Okrajová v Třebíči, kde voda zatopila silnici. Hasiči v samotné Třebíči potom zasahovali ještě několikrát. Vodu ze zatopených sklepů čerpali například na ulici Bedřicha Václavka, Soukenická nebo na Karlově náměstí.

Ilustrační foto

Od druhé hodiny odpoledne až do sedmé hodiny večer se hasiči v našem kraji téměř nezastavili. V průběhu odpoledne a večera poskytli technickou pomoc v rovné stovce případů. Nejvíce událostí jsme zaznamenali od 14:00 do 19:00 hod.

Nejčastěji hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů domů. Po dešti zůstaly také neprůjezdné komunikace. Odpoledne zatopila voda Hrotovickou ulici v Třebíči. Se zatopenou komunikací se potýkali hasiči také v Novém Městě na Moravě na ulici Žďárská. Po pádu stromů zůstaly silnice neprůjezdné například u obce Trnava na Třebíčsku nebo na Královském vršku v Jihlavě, tam také spadl strom na zaparkovaný osobní automobil.

Na řece Oslavě v Ostrově nad Oslavou byl večer vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. V průběhu odpoledne tady zasahovali hasiči na sedmi různých místech. Většinou odčerpávali vodu ze zatopených sklepů domů. Večer se situace začala zhoršovat a za pomoci pytlů spískem chránili hasiči dva domy před zatopením. Voda naštěstí dosáhla pouze k pytlům a rodiny z domů nebylo nutné evakuovat.

Problémy byly i na Bobrůvce v Bobrové na Žďársku, která dosáhla večer druhého stupně povodňové aktivity. Voda z řeky se rozlila a zatopila místní komunikaci, která musela být uzavřena.

Přehled událostí: Kraj Vysočina: 100 Havlíčkobrod­sko: 23 Jihlavsko: 10 Pelhřimovsko: 8 Třebíčsko: 17 Žďársko: 42

Všechny zásahy se obešly bez zranění osob.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet