Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili souhru při hromadném neštěstí

Železniční tunel Hradsko nedaleko Jablonce nad Jizerou se stal dnes dějištěm mimořádné události. Přihodilo se v něm železniční neštěstí, kdy se část tunelu zřítila a vlak začal hořet. Tentokrát se jednalo pouze o cvičení, ale zakouřený tunel a vagón plný zraněných figurantů skutečně velmi připomínaly reálnou situaci. Stejně tak ohlášení na linku tísňového volání 112, kdy se tak stalo dnes v 13:02 hodin. Na místo se sjelo celkem 11 jednotek hasičů, z toho 3 profesionální (Semily, Jilemnice, Tanvald) a nechyběli ani drážní hasiči (HZSP SŽDC Liberec).

Když hasiči dorazili na místo, nebylo v tunelu v podstatě nic vidět kvůli silnému zakouření. Nejprve tedy museli použít přetlakovou ventilaci, poté natáhli vedení a zřídili dopravu vody z řeky Jizery z obou stran tunelu. Mezitím už se další skupina jala vyprošťovat zraněné a na nosítkách je transportovat před tunel. Celkem bylo vytaženo 29 zraněných osob, z toho 4 zranění byla smrtelná. Z důvodu mimořádné události byl také zřízen štáb velitele zásahu.

„Cíle cvičení se jistě splnily, kdy šlo o nácvik hromadného neštěstí s tříděním zraněných a hašením v nepřístupném terénu,“ přiblížil npor. Ing. Pavel Štěpánek, velitel jilemnické stanice, která cvičení připravila. Jak dodal, za pomoc by také rád poděkoval žákům ze Základní školy v Jablonci nad Jizerou a tamnímu spolku Českého červeného kříže, který figuranty namaskoval.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet