Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící kamion zablokoval dálnici D2

Dálnice D2 u Břeclavi ve směru na Slovensko byla v noci na čtvrtek uzavřena kvůli hořícímu kamionu. Požár kamionu hasičům ve 22.20 hodin nahlásili policisté, kteří projížděli v opačném směru dálnice a na 52. kilometru dálnice D 2 ve směru na Slovensko viděli vysoké plameny šlehající z kamionu i výbuch vozidla.

Ilustrační foto

Krajské operační a informační středisko HZS JmK vzhledem k rozsahu události vyhlásila druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Břeclavi, Hustopečích a Hodoníně, a dobrovolné jednotky ze Staré Břeclavi, Hrušek, Lednice, Podivína, Tvrdonic a Poštorné.

Z průzkumu po příjezdu hasičů vyplynulo, že na 52. kilometru dálnice D2 hořel oplachtovaný návěs tahače, na jehož korbě řidič soupravy převážel tahač Mercedes Benz s odmontovanými koly. Další, funkční tahač Mercedes Benz, kterým návěs převážel, holandský řidič soupravy stačil od hořícího návěsu odpojit a s vozidlem odjel do bezpečné vzdálenosti. K rychlému šíření požáru přispěl výbuch zbytků paliva v nádrži převáženého tahače, oheň zachvátil i plachtu návěsu. Policisté na žádost velitele zásahu dálnici ve směru n a Slovensko uzavřeli a dopravu odkláněli po okolních komunikacích.

Proti plamenům hasiči nasadili čtyři vysokotlaké proudy a další proud s pěnou. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 22.40 hodin a po dohašení vnitřku kabiny převáženého tahače za dalších devět minut zlikvidovat. Dálnici znečištěnou zplodinami hoření a hasící pěnou pak hasiči opláchli proudem vody a krátce před půlnocí se podařilo provoz částečně obnovit.

Požár způsobila technická závada na podvozku návěsu kamionu. Starší návěs s převáženým ojetým tahačem Mercedes Benz vyrobeným v roce 1997, který holandský řidič soupravy převážel z ČR do Afghánistánu, požár zničil. Celkovou škodu vyšetřovatel HZS vzhledem k zůstatkové hodnotě ojetého návěsu i tahače podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet