Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havaroval ultralehký vrtulník, naštěstí nezačal hořet

Šestačtyřicetiletý pilot byl dnes zraněn při havárii ultralehkého vrtulníku u obce Kotvrdovice na Blanensku.

Jednomístný stroj CH-7 Kompres havaroval na poli zhruba kilometr od sportovního letiště v Kotvrdovicích ve směru k vysílači Kojál. Hlášení o události hasiči na tísňovou linku přijali v 15.41 hodin, na místo vyjela jednotka ze stanice v Blansku, další jednotka se speciální technikou vyrazila ze stanice v Lidické ulici v Brně.

Z letiště v Brně-Tuřanech k zásahu u nehody odstartoval policejní vrtulník Bell 412 s hasiči – leteckými záchranáři na palubě. Průzkum ukázal, že nehoda si vyžádala jedno zranění a obešla se bez následujícího požáru. Policejní vrtulník z brněnského letiště a také jednotka ze stanice v Lidické ulici nezasahovaly.

Při příjezdu hasičů z Blanska na místo byl pilot havarovaného stroje v péči zdravotníků, kteří k transportu zraněného muže do nemocnice povolali vrtulník letecké záchranné služby. Hasiči zdravotníkům pomohli pilota naložit do kabiny vrtulníku.

Havarovaný stroj zajistili proti případnému vzniku požáru a odpojili baterii. Protože při nehodě byla poškozena jedna ze dvou dvacetilitrových palivových nádrží a menší množství obsahu uniklo, hasiči nádrž odmontovali a zabránili vytékání paliva.

Ultralehký stroj v pořizovací hodnotě 3,5 milionů náraz na pole téměř zničil. Nehodu na místě vyšetřují policisté a letečtí specialisté. Hasiči místo zásahu v 16.34 hodin předali policistům a spolumajitelům havarovaného stroje a odjeli na základnu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet