Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z proražené nádrže vyteklo 800 litrů nafty

K masivnímu úniku nafty do kanalizace dnes vyjížděli hasiči do firemního areálu v ulici K terminálu v Brně-Horních Heršpicích.

Nafta vytékala z tahače Man, jehož řidič při pojíždění areálem prorazil nádrž. V době nehody bylo ve vozidle přes 1200 litrů nafty. Vytékající palivo, které unikalo na vozovku i do kanalizace, pracovníci firmy začali zachytávat do nádob a na pomoc současně přivolali hasiče.

Hlášení o události hasiči přijali v 8.29 hodin, na místo vyjely tři jednotky ze stanic v Bauerově, Lidické a Točné ulici. O havárii hasiči uvědomili také pracovníky odboru životního prostředí Magistrátu města Brna, České inspekce životního prostředí a Vodovodů a kanalizací.

Při příjezdu hasičů již větší množství nafty vyteklo do kanalizace. Zbývající palivo v nádržích vozidla hasiči přečerpali do sudů, kaluže na vozovce zasypali a zlikvidovali pomocí 60 kilogramů sorbentu. Do nádob a sudů se podařilo zachytit zhruba 400 litrů nafty, do kanalizace vyteklo zhruba 800 litrů paliva.

Protože nedaleko od místa havárie je potok Leskava, který se v Dolních Heršpicích vlévá do řeky Svratky, hasiči monitorovali také koryto potoka. Průzkum nedalekého vyústění místní dešťové kanalizace do potoka ale únik nafty do Leskavy a tím i ohrožení řeky Svratky neprokázal. Krátce po 10. hodině hasiči místo zásahu předali pracovníkům orgánů ochrany životního prostředí, vodovodů a kanalizací i zástupcům firmy a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet