Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na hlučínské štěrkovně se vznášedlem

Jeden z posledních letošních výcviků jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na vodě byl navýsost netradiční. Hasiči ze stanice Ostrava-Fifejdy si mohli ve středu 12. 10. 2011 dopoledne vyzkoušet na hlučínské štěrkovně (okres Opava) záchranu osob na jak na hliníkovém člunu, tak vznášedle, používaném pro účely Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v západní polovině Čech.

Šlo o typ Hovercraft HTI 425. Podle instruktora a řidiče je to nejmenší typ vznášedla. Pojme obvykle 3 až 4 osoby a jeho hlavní předností je oproti větším typům dobrá ovladatelnost na vodě (malý poloměr zatáčení, otáčení na místě, dobré couvání), vhodná pro záchranu osob, například během povodní. Řidiči potřebuje pouze průkaz vůdce malého plavidla a certifikát od výrobce. Hmotnost 300 kg, lze jej bez problémů přivézt na vozíku za osobním automobilem.

Hasiči z Fifejd (směna A) se prostřídali při nácviku záchrany osob (jako figuranti posloužili kolegové) z vody a tento způsob ocenili jako rychlý i vzhledem k oválným bokům vznášedla a jeho možnosti vypnout vzduchový polštář, a tak klesnout co nejblíže hladině. Vznášedlu například nevadí (například při zásazích v noci) přejezdy kmenů stromů či jiných plošších předmětů, plovoucích na vodě. HZS MSK zatím žádné vznášedlo ve výbavě nemá…

Profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje (přesněji z HZS MKS) letos absolvovali intenzivní výcvik na divoké, tekoucí a klidné vodě. Divokou vodu měly všechny jednotky HZS MSK (ze všech 22 stanic) „připravenou“ na umělém kanále v Opavě – vedle řeky Opavy, tekoucí voda se jim nabízela například na řece Odře v Bohumíně nedaleko hraničního přechodu s Polskem, klidná na štěrkovně u Hlučína.

Hasiči si tak mohli vyzkoušet, jaké je to manipulovat s lodí v silném vodním proudu i jak se sám chovat v takové vodě, byť opatřen nepromokavou kombinézou a záchrannou vestou. Na všech druzích vod trénovali hromadnou jízdu na gumových člunech, v Opavě i na větších raftech, a to i na slalomové trati.

Rovněž často nacvičovali obrácení člunu, který plave dnem vzhůru, do obvyklé polohy, a to pomocí pádel. Vedle toho hasiči zkoušeli v nepromokavých kombinézách (tzv. suchých oblecích) pocit pohybu a plavání v divoké vodě i klidné vodě (i se skoky do vody) a záchranu osob ze břehu pomocí házecího pytlíku s plovoucím záchranným lanem.

„Vodní“ výcvik byl letos naplánován v Moravskoslezském kraji na celé jaro a léto. Konal se i v minulých letech, ale tentokrát je mnohem intenzivnější. Všechny dovednosti mohou hasiči využít například během stále se častěji opakujících povodňových situací či při záchraně tonoucích osob.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet