Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při ranním požáru na Zlínsku zemřela holčička

Dne 24. 10. 2011 v 05:13 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Poličné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k tragickému požáru v jednom z bytů.

Požár ohlásilo několik svědků, kteří viděli vycházet z okna v prvním patře černý kouř a zároveň slyšeli volání o pomoc. Hasiči byli na místě požáru za pět minut od výjezdu ze stanice. Od počátku jsme měli informaci, že se v bytě mohou nacházet osoby, a proto jsme zároveň informovali zdravotníky i policii.

Už při příjezdu byl vidět mohutný černý oblak kouře vycházející z okna. Hasiči přistavili k balkónu automobilový žebřík a přenosný žebř dali k vedlejšímu oknu. V okně byl patnáctiletý chlapec, kterému hasiči pomohli na zem.

Další část jednotky hasičů mezitím pronikla do hořícího bytu. Celý prostor byl silně zakouřen a proti požáru v hlavním obytném pokoji hasiči použili vysokotlaké vodní vedení. Při průzkumu bytu bylo hasiči nalezeno ještě další velmi malé, asi roční dítě.

Hasiči malou nalezenou holčičku rychle vynesli z bytu a předali připravené posádce zdravotnické záchranné služby. Lékař ji asi dvacet minut na místě oživoval a následně ji nechal převézt do nemocnice. Později jsme dostali informaci, že holčička zemřela.

Matka dětí se do bytu vrátila ještě v době, kdy hasiči likvidovali požár. Sama uvedla, že se vzdálila, aby vyvenčila psa. Otec dospívajícího chlapce si pro hocha později přijel a převzal do své péče. Zároveň mu bylo doporučeno, aby nechal syna preventivně vyšetřit.

Hasiči požár postupně zlikvidovali a zabránili jeho dalšímu rozšíření mimo byt. Společné prostory domu nebyly požárem ani kouřem zasaženy. Evakuace obyvatel domu nebyla nařízena.

Zdrcené matce byla hasiči i policisty poskytnuta posttraumatická péče a následně na místo vyjela také psycholožka HZS Zlínského kraje.


Do bytu přijel tým vyšetřovatelů hasičů z Valašského Meziříčí, který zahájil svou práci ohledáním místa požáru. Dopolední vyšetřování zúžilo možnosti příčin vzniku požáru na technickou závadu elektroinstalace nebo některého z připojených zařízení. Vyločena zatím nebyla ani možnost nedbalostního jednání. Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

Požárem způsobená hmotná škoda byla odhadnuta asi na 900.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 100 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet