Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič cisterny při transportu podlehl zraněním

K dopravní nehodě kamionu byli vysláni Středočeští hasiči ze stanice Slaný v úterý 1. listopadu 2011 ve 12:31 hodin na silnici 1/7 Praha – Chomutov v katastru obce Slaný, sjezd Tuřany- Karlovy Vary.

Po přijetí tísňové výzvy Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje byla na místo vyslána zásahová jednotka ze stanice Slaný se dvěma vozy CAS 24 T815 TERRNO a CAS 32 T815 společně s posádkami zdravotnické záchranné služby a Policie ČR. Operační středisko ZZS současně na místo vyslalo leteckou záchrannou službu.

Po příjezdu hasičů na místo události bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu tahače s cisternou, přepravujícího nebezpečnou chemickou látku dle mezinárodní dohody ADR, přičemž v kabině tahače je zaklíněn řidič.

Hasiči ihned zahájili vyprošťovací práce pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení a po velmi rychlém vyproštění zahájili resuscitaci, ve které spolupracovali s posádkami zdravotnické záchranné služby a letecké záchranné služby po jejich dostavení na místo. Bohužel přes intenzivní několikaminutové záchranné postupy lékař u řidiče následně konstatoval smrt.

Jednotka jak v průběhu oživování osoby, tak zejména po jejím ukončení monitorovala možný únik nebezpečné látky z cisterny, kterou, jak bylo později zjištěno z bezpečnostního listu, byl tekutý asfalt o teplotě cca 190°C. Po nárazu a částečné deformaci obalu cisterny, zejména jeho izolace, došlo k menšímu úniku asfaltu z plnícího hrdla, který byl zachycen do přepravních nádob. Současně došlo k nevelkému úniku motorové nafty.

Z důvodu složitosti zásahu a stálé nutnosti koordinovaného bezpečného postupu z důvodu nebezpečí vzniku požáru horkého asfaltu byla v okolí místa nehody vytyčena nebezpečná zóna a na místo byl vyslán velitel směny ze stanice Kladno, který převzal velení. Na místo byla vyslána náhradní cisterna a těžká technika.

Po dojezdu náhradní cisterny na místo události bylo provedeno přečerpání cca 3/4 obsahu cisterny a v současné době probíhají činnosti, spočívající v postavení cisterny na kola pomocí těžké techniky. Prostor je umělě osvětlován pomocí osvětlovacího balonu.

Silnice I. třídy č. 1/7 bude pravděpodobně uzavřena do pozdních večerních, možná nočních hodin. Příčina dopravní nehody je předmětem vyšetřování Policie ČR.

kpt. Bc. Tomáš Nocar
mjr. Bc. Libor Pospíšil
HZS Středočeského kra­je

Sdílet