Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch kotle usmrtil muže

Dne 3. 11. 2011 ve 14:34 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po výbuchu v kotelně ve Slavičíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů Slavičín. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu kotle a tragickému úmrtí muže.

Pracovník soukromé firmy pracoval na jednom z kotlů na dřevní štěpku v kotelně sídliště ve Slavičíně. Při práci došlo k výbuchu a následná tlaková vlna zasáhla muže v blízkosti. Ten utrpěl velmi těžká a devastující zranění. Další spolupracovníci nebyli při události zraněni. Tlaková vlna poškodila několik oken kotelny.

Jako první na místě pomáhali spolupracovníci, kteří také ihned přivolali pomoc na tísňových linkách. Hasiči byli na místě z nedaleké stanice doslova do jedné minuty od výjezdu. Zraněnému šestačtyřiceti­letému muži už nebylo možné pomoci a zachránit ho. Po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byla lékařem konstatována smrt.

Při výbuchu nedošlo k požáru, ale hasiči preventivně prohlédli prostory kotelny k případnému zásahu nebo zabezpečení místa mimořádné události. Po dojezdu policie byl prostor uzavřen pro následné šetření.

Vyšetřovatel hasičů se připojil ke specialistům policie a společně zahájili podrobné ohledání místa. Kotel na štěpku byl ve zkušebním provozu a na zařízení se pracovalo k jeho plnému zprovoznění.

Vyšetřovatel hasičů po ohledání místa potvrdil, že v tomto případě se nejednalo o chemický výbuch, ale výbuch fyzikální. Případ proto nadále zůstává jen v šetření policie.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet