Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda protéká republikou

Souhrn povodňové aktivity z některých krajů za dnešní den (sobota 1.dubna). Nové fotografie z mnoha zaplavených oblastí.

Hlavní město Praha

Dosud nedošlo k žádnému novému zásahu HZS HMP, který by souvisel se vzedmutím vodních toků. Jednotky hasičů připravují další protipovodňové zábrany (pytle s pískem). V devět hodin večer se sejde krizový štáb. Vltava zatím nepřesáhla průtok 1500 m3 .

Jihomoravský kraj

Na osm milionů krychlových metrů vody v obřích jezerech v současné době ohrožuje obyvatele Hrušovan nad Jevišovkou a okolních obcí na Znojemsku, a také obce Jevišovka na Břeclavsku. Laguny a jezera už několik dní vytvářejí řeky Jevišovka a Dyje. Zatímco v pátek se k Hrušovanům přibližovalo jezero vznikající u soutoku Dyje a Jevišovky u Drnholce, dnes (1. dubna) se k městu blíží další jezero, které se rozlévá z řeky Dyje mezi obcemi Dyjákovice a Hevlín. Zdejší povodňová komise společně s hasiči a vojáky organizuje budování a zpevňování provizorních hrází ze zeminy i pytlů s pískem. Záchranáři se snaží vytvořit prostor pro cca dva až tři miliony krychlových metrů vody. Pokud by se k městu přiblížilo větší množství vody, bylo by nutné v krátké době evakuovat nejméně 800 lidí, a k jejich rychlému odvozu by bylo nutné nasadit i čluny. Vývoj situace povodňová komise od rána monitoruje ze země i z vrtulníku. Jedním z úkolů tohoto průzkumu bylo najít vhodné příjezdové i pracovní místo pro zprovoznění velkokapacitního čerpadla s výkonem až 15 tisíc litrů za minutu. Zatím se čerpadlo nedalo zprovoznit, protože technika o hmotnosti šesti tun by při průjezdu v rozbahněném terénu zapadla a také při čerpání na plný výkon potřebuje zpevněné podloží.
Na Břeclavsku se zvažuje případná evakuace části obcí Jevišovka, Drnholec a Novosedly, voda z Dyje dešťovými odtoky prosakuje do obytných částí Břeclavi-Poštorné a Charvátské Nové Vsi, provizorními hrázemi a dalšími zásahy se zatím daří bránit zatopení samotných domů.
V Pohořelicích a nedalekých Přibicích na Břeclavsku se povodňová komise s hasiči a dobrovolníky snaží zabránit zatopení domů vodou z obřího, několik set hektarů velkého jezera z řeky Jihlavy. Voda přetéká přes silnici z Pohořelic do Přibic, k uvolnění náporu vody bylo nutné v noci odstřelit i část náspu železniční trati z Pohořelic do Vranovic. Spodní voda prosakuje do sklepů domů v Brněnské a Mlýnské ulici a v místní části Velký dvůr v Pohořelicích. Tlak spodní vody hasiči snižují čerpadly. Hasiči také před průsaky vody ucpali drenážní soustavu pod dálnicí. V poledne povodňová komise vyhlásila evakuaci 400 obyvatel nejníže položené části Pohořelic Chaloupky. Lidé by domy měli opustit do 16 hodin, protože mezi 18. až 20. hodinou je očekávána kulminace průtoku řeky Jihlavy.
Na Brněnsku a Blanensku se situace po noční kulminaci toků postupně zklidňuje. Na toku řeky Moravy u Mikulčic na Hodonínsku hasiči dále zpevňují hráz, kterou opravovali v pátek. Protože na slovenském břehu hraniční řeky místní povodňové komise provizorními valy zvýšily v délce sedmi kilometrů hráz, bude nutné stejným opatřením zabránit vylití Moravy do českého území na pravém břehu. Hasiči do tohoto úseku navážejí stovky pytlů s pískem.

Několik lagun, každá o rozloze až několik set hektarů, se stále tvoří na pomezí okresů Znojmo a Břeclav u Hrušovan nad Jevišovkou a Hevlína a u obce Jevišovka. K Hevlínu, kde v noci na dnešek bylo nutné na dvou místech kvůli odtoku hromadící se vody prokopat silnici na hraniční přechod s Rakouskem, postupuje jezero o ploše cca 400 hektarů od Dyjákovic. Rozlití jezera zásobovaného vodou z řeky Dyje do obce se zdejší povodňová komise snaží zabránit budováním provizorní hráze ze zeminy a pytlů s pískem. Řada bariér z písku vzniká také u mnoha dalších míst ohrožených vodou z Dyje. Jen železniční trať odděluje dvě jezera vytvořená průrvou v hrázi řeky Jevišovky u Hrušovan. V Hevlíně i v Hrušovanech proto vojáci a dobrovolníci stále plnili pytle s pískem k budování nových a zpevňování původních hrází. Protože k Hrušovanům postupuje jezero od soutoku řek Jevišovka a Dyje, vojáci s těžkou technikou dnes na okraji města pokračovali ve stavbě valu ze zeminy. Tato hráz vysoká více než jeden metr má délku téměř 300 metrů.
V nedaleké obci Jevišovka na Břeclavsku dnes od rána na člunech monitorovali stav několikasethek­tarového jezera na soutoku Dyje a Jevišovky. Toto jezero i přes provizorní hráze z písku ohrožuje obec Jevišovka i Hrušovany. Odborníci nevylučují, že během dnešní noci by se jezero mohlo spojit s lagunami u Hrušovan a Hevlína a vytvořit vodní plochu o rozloze mnoha set hektarů. Vedle kontrol hrází v obci Jevišovka hasiči každou hodinu sledují stav hrází Dyje a Litobratřického potoka v Drnholci. Hráze jsou naplněné po okraj a jednotka dobrovolných hasičů je neustále zpevňuje a doplňuje. Přes hráze se voda z rozvodněného potoka dostala do sklepů dvou domů a jeden z nich natolik podmáčela, že dům má zřejmě narušenou statiku. Na obce Nový Přerov a Novosedly se protrženou hrází rozlévá voda z Dyje. Zatím jde o poměrně malé plochy. Vodohospodáři dnes opravovali hráz Dyje u čerpací stanice v Drnholci.


Pardubický kraj

Situace na Orlickoústecku je stabilizovaná­.Třebovka zůstává nadále na III. stupni povodňové aktivity a Orlice na II. stupni. Oba toky mají tendenci mírně klesat. Další vývoj závisí na počasí a na tání sněhu v horských oblastech. Pokud nebude pršet, situace by se neměla měnit. Vodní nádrž Hvězda je stabilní. V současné době je nejhorší situace za Chocní, kde je řeka vylitá ze svých břehů.
Za včerejší den eviduje HZS Ústí nad Orlicí 51 výjezdů k událostem.

18:30 Ústí nad Orlicí
Choceň-vyhlášen stav nebezpečí a celou událost řídí hejtman pardubického kraje. Orlice začala malinko stoupat. Začínají se objevovat menší desetiminutové srážky.

Středočeský kraj

Odpoledne zasedal v Kladně krizový štáb Středočeského kraje. Hejtman kraje Petr Bendl novinářům na tiskové konferenci oznámil, že v šestnácti oblastech kraje vyhlásil stav nebezpečí. Kvůli stoupající hladině Vltavy i Labe je připravena evakuace některých obcí na Mělnicku.

Ústecký kraj

Plnou pohotovost mají úřady i záchranáři v severočeském Děčíně. Hladina Labe se tam pohybuje na kritických 8,60 metrech, tedy na více než čtyřnásobku běžného stavu. Podle odhadů hydrologů by ale do pondělí mohla stoupnout až na deset metrů. Radnice proto přešla na systém krizového řízení města.

Foto: Radek Krahulík http://www.rk-foto.com
Sdílet