Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Potápěči cvičili na Slapech

Teplota vzduchu dva stupně nad nulou, teplota vody dosahovala šesti stupňů Celsia a viditelnost pod vodou v místech jen půldruhého metru. Takové podmínky čekaly na šest královéhradeckých hasičů – potápěčů během třídenního výcviku na Slapské přehradě. Zázemí tohoto výcviku poskytli hasiči HZS hlavního města Prahy, kteří měli v případě neočekávané události připravenou dekompresní komoru a zajištěnou lékařskou pomoc.

Potápěčskou skupinu HZS Královéhradeckého kraje tvoří celkem šest specialistů vyškolených pro práci pod vodou. Dva z nich mají kvalifikaci instruktor a mohou se potápět do neomezené hloubky. Výcviku se zúčastnil také „nováček“ v potápěčské skupině, který se zatím může potápět pouze do hloubky deseti metrů při plánovaných ponorech.

První dva dny byl výcvik zaměřen na hloubkové ponory u hráze Slapské přehrady, a to až do hloubky čtyřiceti sedmi metrů. Hasiči – potápěči si vyzkoušeli ponor i do zatopené studny, která se nacházela u hráze. Poslední den potápěči absolvovali ponor k zaplavenému bunkru, který se nachází v oblasti Slapské přehrady zvané „Hrdlička“. Zde si mohli vyzkoušet ponor až do hloubky 43 metrů a také práci s dekompresními bójkami. Ty se vypouštějí na hladinu při hloubkových ponorech a potápěči pak za jejich využití vystoupají v bezpečných časových úsecích na hladinu.

Královéhradečtí hasiči – potápěči cvičí bez ohledu na klimatické podmínky. V zimě se jedná hlavně o výcviky pod ledem, v letních měsících zase o hloubkové ponory a výcviky zaměřené na metody vyhledávání osob, předmětů apod. Výcviky probíhají nejen v Královéhradeckém kraji, ale i mimo něj.

Královéhradečtí hasiči – potápěči zajišťují „opěrný bod“ na směně A pro kraj Královéhradecký, Pardubický a Liberecký. Využitelnost potápěčské skupiny na směny B a C zajišťují hasiči – potápěči Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet