Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Opavě bylo v noci evakuováno 27 lidí

Jednotka HZS MSK ze stanice Opava vyjížděla dnes v noci (4.4.) k požáru v domě se třemi nadzemními podlažími ve stejném slezském městě v Pekařské ulici. Pro jistotu nechala evakuovat všech 27 obyvatel domu.

Na místo vyjela po nahlášení události po půl druhé ráno operačnímu středisku hasičů tři vozidla profesionálních hasičů z Opavy a jednotka Sboru dobrovolných hasičů z Kylešovic. V domě v Opavě-Kateřinkách mezi chodbou a garážemi začaly hořet protipožární dveře, avšak při příjezdu hasičů k domu byl již požár uhašen. Policie ČR předtím evakuovala obyvatele jednoho z horních bytů.

Protože svědek, který událost ohlásil na tísňovou linku 158 a pak také na tísňovou linku 150, slyšel při náhlém probuzení nějakou ránu, nebylo zprvu jasné, jak požár a zakouření vzniklo. Hasiči proto vzbudili všechny obyvatele domu a vyzvali je, aby volně vyšli před dům, než se dům odvětrá a budou zjištěny všechny okolnosti požáru. Lidé museli venku čekat zhruba půl hodiny, a až pak se vrátili domů.

Podle předběžných informací byly protipožární dveře polity hořlavou látkou a zapáleny. Předběžná škoda činí asi 3000 korun. Zda šlo o nedbalost či úmysl, je v šetření.

Moudře a rychle se v noci zachoval zmíněný obyvatel domu, kterého probudil divný zápach. Když rozsvítil světlo v bytě, uviděl kouř. Hned zjišťoval, zda u něj v bytě nehoří. Pak otevřel dveře na chodbu, která již byla plná kouře. Proto ihned zavolal na tísňovou linku Policie ČR a pak ještě na tísňovou linku hasičů a také vzbudil sousedy. „Čas strávený při evakuaci venku jsem nesledoval. Lidé ale mohou být rádi, že to dopadlo tak dobře, jde o nový dům a ještě nebyl pojištěný. Po návratu domů jsem už nespal. Ještě teď čistím svůj byt od popílku,“ řekl pozorný občan dnes dopoledne.
Sdílet