Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě evakuace během 24 hodin

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Opava vyjížděla dnes v noci (ze 4.4. na 5.4.) podruhé během 24 hodin k požáru ve stejném domě se třemi nadzemními podlažími v Opavě v Pekařské ulici.

Podobně jako předchozí noc (ze 3.4. na 4.4.) byly z domu evakuovány tři desítky obyvatel.

Na místo vyjela po nahlášení události půl hodiny po dnešní půlnoci operačnímu středisku hasičů dvě vozidla profesionálních hasičů z Opavy a jednotka Sboru dobrovolných hasičů z Opavy-Kateřinek. Zatímco minulou noc hořely v domě protipožární dveře mezi chodbou a garážemi (s předběžnou škodou 3000 korun), tuto noc to již byl osobní automobil Renault Thalia. Hasiči zasahovali v dýchací technice. Požár se jim podařilo lokalizovat během půlhodiny a likvidovat kolem druhé hodiny ranní. Předběžná škoda na voze a vybavení garáže je odhadována na půl milionu korun.

Policie ČR mezitím nařídila evakuaci všech 30 obyvatel domu. Domů se mohli vrátit zhruba po hodině a půl. (O noc dříve hasiči probudili a vyzvali k evakuaci všech 27 obyvatel domu. Venku čekali půl hodiny.)

Obyvatelům domu se podařilo zpozorovat a ohlásit i druhý požár velmi brzy. Svědka, který volal na tísňovou linku hasičů 150, probudily dvě rány. V bytě ani otevřením dveří na chodbu nic nezjistil. Až když se po rozsvícení automaticky zapnula ventilace sociálního zařízení bytu, vyvalil se z ní podle jeho slov totálně páchnoucí dým. A již okamžitě volal na číslo 150, když navíc slyšel souseda, běžícího od garáží. „Na evakuaci jsem ani nečekal. S přítelkyní jsme popadli tašky, v nichž jsme měli ještě z minulé noci nejnutnější věci, a odjeli jsme ubytovat se k příbuzným. Další noc tu rozhodně nechceme spát,“ řekl svědek, který se do nového bytu nastěhoval teprve před třemi týdny.

Protipožární dveře byly předchozí noc polity hořlavou látkou a zapáleny. Zda šlo o nedbalost či úmysl, je v šetření. Pro zapálení auta existuje také několik verzí. Mezi nimi jsou úmysl a také technická závada na vozidle.
Sdílet