Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Průduch ve zdi do komína nevedl

Tři hasičské jednotky – jedna z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Bílovci a dvě dobrovolné z Fulneku a Hladkých Životic vyjely dnes (6.4.) zhruba dvě hodiny po půlnoci k požáru stropu rodinného domku v Hladkých Životicích na Novojičínsku.

Majitel domku doplatil na nepozornost při instalaci kamínek na tuhá paliva. Nevšiml si, že kamínka nevedou do komína.

Oheň se rozšířil od čerstvě instalovaných kamínek v neobydlené místnosti prvního nadzemního podlaží (tedy přízemí). Jejich komínek majitel totiž napojil jen na průduch ve zdi. Myslel si, že průduch vede přímo do komína, ale podrobněji vyústění nezkoumal. Oheň, žár a zplodiny z hořícího dřeva v kamínkách tak ve skutečnosti směřovaly pouze do mezistropního prostoru.

Uživatelé rodinného domku vyvázli bez zranění či nadýchání, protože požár včas zpozorovali a vyšli ven.

Požár, který nahlásil na operační středisko hasičů právě majitel domku, se jim podařilo lokalizovat brzy po příjezdu na místo události, ale likvidovat až za dvě hodiny, protože museli rozebírat a dohašovat jednotlivé dýmající trámy stropu. Strop vyhořel zhruba v rozměrech 4 × 2 metry. Místo hasiči předali majiteli o půl páté. Jednotka z Hladkých Životic ale hlídala požářiště až do osmi hodin dnešního rána.

Škoda byla předběžně odhadnuta na 50 tisíc korun, a to na stavebních konstrukcích. Pokoj v přízemí byl totiž nezařízený a neobývaný, připravený k rekonstrukci, a nad stropem už byla pouze půda. Střecha ohněm zasažena nebyla.
Sdílet