Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátrání po dvou rybářích nebylo dnes úspěšné

Dnes, v pondělí 5. prosince 2011 probíhala od 9. hodin do tmy, pátrací akce po dvou německých rybářích.

Ti společně s třetím dorazili v sobotu kolem 14. hodiny k lipenské vodní nádrži, zaparkovali auto, spustili na vodu pramici a vyrazili rybařit na ostrov zvaný Tajvan. Na ostrově si rozdělali oheň a rybařili. Kolem 16. hodiny se rozhodli, že se již stmívá a že tedy vyrazí zpět na břeh.

Nasedli do lodě, ale asi 200 – 300 metrů od břehu ostrova nezvládli vlny a vítr, které zde po celý den panovaly a loď se s nimi převrhla. Nejstarší z mužů, 25letý, se ve vodě dle své výpovědi svlékl, zul si boty a přesvědčoval ostatní, aby totéž udělali i oni.

Nechtěli – prý se budou držet lodě. Muž se tedy otočil a plaval zpátky k ostrovu, na nic víc mu v ledové vodě nezbývaly síly. Zcela vyčerpaný a prochladlý se dostal na břeh. Napadlo ho ale zahrabat se do teplého popela a přikrýt se větvemi. Poté vyčerpaný usnul a vzbudil se až v neděli ráno. Začal volat o pomoc, což zaslechl rybář na Valtrově, který pak už zavolal záchranu.

Během neděle se však podařilo nalézt pouze převrácenou loď, a to nedaleko ostrova. Pohřešované mladíky ve věku 21 a 22 let se však policisté, policejní potápěči, hasiči – potápěči, pracovníci Povodí Vltavy a několik členů Vodní záchranné služby vydali opět hledat hned v pondělí ráno.

Třicet čtyři policistů ze všech obvodních oddělení a Dopravního inspektorátu, dva ze Služby kriminální policie a vyšetřování a dva psovodi se služebními psi pročesávali pod velením zástupce vedoucího územního odboru celé dopoledne a část odpoledne okolí nádrže.

Přesto, že se během této doby vystřídal prudký déšť, slunce i sněhová vánice, snažili se najít oba mladíky živé, kdekoli na břehu či v jeho okolí. Byli rozděleni do pěti skupin a prohledávali břeh a jeho okolí až do vzdálenosti několika set metrů od vody. Bohužel, bez úspěchu.

Během této doby se jedenáct potápěčů PČR a tři potápěči HZS připravovali na pátrání na hladině i pod vodou. Společně s několika pracovníky Povodí Vltavy, kterým patří velký dík, neboť nám všem poskytli zázemí a potápěčům cenné rady co se týká proudů, větru, tvaru koryta a dalších důležitých informací, zpracovávali postup a taktiku pátrání. Poté vyrazili na vodu i pod vodu. Vzhledem k tomu, že se před malou chvílí setmělo, bylo pátrání přerušeno, muži bohužel nalezeni nebyli, a proto budou potápěči zítra v pátrání pokračovat.

Pokud bychom obdrželi informace, které by mohli vést k jejich nalezení na břehu, bude pátrání pokračovat i tam. Dá-li počasí, požádáme kynology – záchranáře, aby se pokusili oba muže nalézt pomocí speciálně vycvičených psů, kteří dokáží na hladině označit osobu pod vodou.

por. Bc. Michaela Pavlíčková
KŘP Jihočeského kraje
Policie ČR

Sdílet