Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náledí zaměstnává hasiče v celé ČR

Náledí a kluzká vozovka zaměstnává hasiče od ranních hodin na celém území ČR. Podle meteorologů se ale dnešní teploty mají vyšplhat na 6°C. Přesto v ranních hodinách mrzne na mnoha místech republiky. Větší ochlazení se očekává od soboty.


Na Liberecku se ráno stalo mnoho nehod

Dnešní namrzlé silnice připravily hasičům v Libereckém kraji náročné ráno. Během hodiny a půl vyjížděli k sedmi dopravním nehodám. Profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí například zasahovali v části obce Dolní Krupá, kde skončilo auto (Peugeot Partner) na střeše a kvůli velmi namrzlé silnici ho nebylo možné dostat ven. Vedle profesionálů byli na místě i hasiči z Mimoně. Ve stejném složení vyjeli přímo do Mimoně, kde došlo k nehodě tří osobních aut, jedna osoba byla zraněna. Hasiči se postarali o zajištění vozidel proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.

Úplnou uzavírku komunikace si vyžádala nehoda na Turnovsku nad Dolánkami v části obce Kobylka. Tam havarovala čtyři auta – dvě osobní, jedno nákladní a dodávka. Turnovským hasičům byla událost ohlášená těsně před půl sedmou. Jelikož zde došlo k úniku provozních kapalin, hasiči vedle protipožárních opatření zasypávali místa sorbentem. „Nejprve se střetla dodávka jedoucí od Malé Skály s nákladním vozem, do nich pak narazila Škoda Octavia a do té ještě VW Touareg.

Nejvíce problémů jsme měli s oddělením škodovky od volkswagenu, museli jsme je doslova roztrhnout,“ popsal velitel zásahu turnovských hasičů nprap. Petr Drešer. V půl deváté se hasičům podařilo oddělit havarovaná vozidla a byl obnoven provoz alespoň kyvadlově. Po deváté hodině pak byla silnice kompletně uvolněna. Zatímco náklaďák a VW Touareg mohly z místa nehody odjet, pro Škodu Octavii a dodávku musela přijet odtahová služba.

Nehody se nevyhnuly ani hlavnímu tahu R 35 z Turnova na Liberec, kde došlo po půl šesté kousek za Jeřmanicemi k nehodě osobního automobilu, které narazilo do svodidel. Během zásahu libereckých profesionálních hasičů se v tomtéž úseku stala nehoda dvou dalších vozidel. Na základnu se hasiči vrátili před sedmou hodinou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje


Ve Středočeském kraji byla nejvážnější nehoda u Konopiště

Středočeští záchranáři během čtvrtka zaznamenali mírný nárůst dopravních nehod kvůli kluzkým silnicím. Nejvážnější nehoda se stala v ranních hodinách u Konopiště na Benešovsku. Osobní auto zde narazilo do stromu a jedna osoba utrpěla těžké zranění.

Na místě zasahovali záchranáři z Benešova a pražská letecká záchranná služba, Policie ČR a hasičský záchranný sbor. Po ošetření a zahájení léčby byl zraněný muž předán k leteckému transportu do Fakultní nemocnice Motol.

ZZS STČ

Sdílet