Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Podbrdech hoří sklad slámy

Hasiči z HZS Řevnice, SDH Liteň, SDH Hostomice, SDH Radouš a SDH Podbrdy zasahují u požáru hospodářského stavení v Podbrdech. Hoří sklad balíků slámy o rozměrech přibližně 45×13 metrů.

Dne 20. 12. 2011 v 00:49 hodin převzalo operační středisko hasičů v Kladně oznámení o požáru seníku v obci Podbrdy na Berounsku. Na místo požáru byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z požární stanice Řevnice (CAS 24 a 32 obě T 815) spolu s dobrovolnými hasiči obcí Podbrdy (AZ Multicar a PS 12), Liteň (CAS 32 T 148 a DA 12 Avia) a Hostomice (CAS 25 Š 706 RTHP, CAS 32 T 148 a DA 12 Avia).

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár naskladněného lisovaného sena v seníku 47 × 15m s panelovými stěnami a kovovou konstrukcí střechy s pokrytím eternitovými vlnovci. Konstrukce střechy byla vynesena na ocelových sloupech zabetonovaných do asfaltové podlahy. V době příjezdu první JPO byl seník požárem zcela zasažen a ve větší míře docházelo k tepelné destrukci ocelové konstrukce seníku. Z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů a vzhledem k plamennému hoření veškerého naskladněného sena se VZ po konzultaci s majitelem objektu rozhodl nechat seník kontrolovaně shořet. Zasahující hasiči se zaměřili na ochranu nedaleko stojícího oplechovaného seníku, u kterého se vlivem silného větru odhalila část obvodového pláště, a hrozilo přenesení požáru na tento objekt.

Vedle stojící seník se i přes nepříznivé povětrnostní podmínky (silný vítr a mráz) podařilo uchránit.

Díky dohledu na místě zásahu, který zcela zabezpečila JSDH Liteň s CAS 32 T 148 a týlovým kontejnerem z požární stanice Beroun, se po lokalizaci požáru 20. 12. 2011, 01:20 hodin mohli ostatní jednotky postupně vrátit na své základny. Celková likvidace požáru (samovolné dohoření) zřejmě potrvá ještě minimálně dalších 48 hodin. U požáru nebyl nikdo zraněn. Příčina požáru a škoda jím způsobená je v současné době v šetření vyšetřovatele požáru HZS Beroun a PČR OO Karlštejn.

Sdílet