Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční svátky pohledem středočeských hasičů

V průběhu Vánočních svátků zasahovali středočeští hasiči u 70 událostí, při kterých byly usmrceny 2 osoby a 20 osob bylo zraněno. Škoda na majetku přesáhla 2 miliony korun.

Ilustrační foto

V období 24. – 26. prosince 2011 vyjížděli Středočeští hasiči k celkem 31 požárům. Z celkového počtu se jednalo o 15 požárů nízkých budov, 1 požár bytu, 1 požár motorové čtyřkolky, 11 požárů popelnic, kontejnerů a odpadů, 1 požár stohu, 1 požár sušící linky a 1 požár pouliční lampy.

Jako každoročně byla v několika případech na vině lidská nedbalost při používání otevřeného ohně v souvislosti s osvětlením objektů, vánočních stromečků a zapalování adventních věnců. Co do příčin vzniku požárů nechyběly požáry sazí v komínových tělesech. Při požárech bylo zraněno 6 osob, 1 osoba byla zachráněna. Škoda na majetku přesáhla 2 miliony korun.

K požáru s nejvyšší škodou na majetku a se zraněním 2 osob došlo 25. 12. 2011 v 02:12 hodin v obci Pičín na Příbramsku. Požárem byl zasažen obývací pokoj rodinného domu, při kterém došlo k nadýchání uživatelů domu zplodinami hoření. Příčina vzniku požáru je v šetření, škoda byla předběžně vyčíslena na 500.000,– Kč.

Mimo událostí typu „Požár“ zasahovali středočeští hasiči u 13 dopravních nehod, při kterých byla usmrcena 1 osoba a 13 osob bylo zraněno a u 26 technických pomocí – převážně otevírání uzavřených prostor a pomocí složkám IZS.

Oproti stejnému období loňského roku se v roce letošním jedná o nárůst o 5 událostí.

mjr. Bc. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel požárů
HZS Středočeského kra­je

Sdílet