Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stodolu ve Vitějovicích zachvátil požár, shořelo v ní i dřevo

Krátce před půlnocí na třetího ledna vyjely jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Prachatice a dobrovolné jednotky obcí Strunkovice nad Blanicí a Vitějovice k ohlášenému požáru stavení ve Vitějovicích.

Jako první na místo dorazily cisterny profesionálních hasičů. V té době byl objekt již v plamenech. Hasiči okamžitě zahájili hasební práce, ale až po příjezdu a zapojení dobrovolných jednotek se podařilo dostat požár pod kontrolu.

Jednalo se o trvale neobydlené zemědělské stavení, požár zachvátil stodolu, ve které bylo naštěstí pouze drobné zemědělské zařízení a dřevo. Hasiči svým rychlým zásahem uchránili obytnou část objektu. Okolo druhé hodiny místo zásahu opustila dobrovolná jednotka ze Strunkovic nad Blanicí.

Před čtvrtou hodinou ranní byl požár zcela zlikvidován a velitel zásahu předal požářiště majiteli. Poté odjeli profesionální hasiči a jako poslední požářiště opustila místní dobrovolná jednotka.

Vzniklá škoda byla předběžně stanovena na Kč 400 000,–- (Kč 300 000,–- na budově, Kč 100 000,–- na zařízení a dřevě). Dnes bude ve spolupráci s Policií ČR probíhat ohledání místa požáru pro zjištění příčiny vzniku požáru, zřejmě bude povolán i speciálně vycvičený pes na vyhledávání akcelerantů hoření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet