Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ujížděl před policisty, naboural a v autě nechal vážně zraněnou spolujezdkyni

Krátce před dvaadvacátou hodinou si v ulici Americká v Kladně policisté oddělení hlídkové služby, kteří prováděli kontrolní činnost v kročehlavském sídlišti, všimli osobního vozidla Renault 19, které vyjelo velkou rychlostí z ulice Holandská a směřovalo směrem do centra města.

Navíc automobilu chyběla přední registrační značka. Policejní hlídka se proto rozhodla vozidlo zastavit a zkontrolovat. Policisté se pokoušeli řidiče zastavit pomocí zvláštního výstražného světla modré barvy s červeným nápisem „STOP POLICIE“ a použitím zvláštního zvukového znamení, což řidič vozidla nerespektoval a policistům začal ujíždět.

Zvýšil rychlost a odbočil do ulice Švýcarská, Anglická a Dánská, kde bezohlednou a riskantní jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Opět vyjel na Unhošťskou ulici a při odbočování do ulice Gen. Píky však nezvládl řízení a ve vysoké rychlosti narazil do stromu.

Po havárii se řidič dal na útěk, aniž poskytl jedenatřicetileté, těžce zraněné spolujezdkyni první pomoc. Jeden ze zasahujících policistů ho pronásledoval a po několika metrech dostihl a zadržel.

Mezi tím druhý muž zákona zasahoval u havarovaného automobilu. Zjistil, že se ve vozidle nachází ještě osmnáctiletý mladík, který podle prvotních informací neutrpěl vážná zranění. Také se pokusil vyprostit zraněnou, což se mu však vzhledem k velkému poškození automobilu nedařilo. Tu nakonec vystříhali z havarovaného vozidla na místo přivolaní hasiči.

Následně byla spolujezdkyně v kritickém stavu transportována RZS Kladno do motolské nemocnice. Zbylí účastníci havárie byli převezeni do Oblastní nemocnice v Kladně. Řidič samozřejmě za policejního doprovodu.

Policisté navíc zjistili, že z deformovaného vozidla, z části motoru, vychází dým a zápach. Okamžitě, ještě před příjezdem HZS, proto provedli likvidaci začínajícího požáru služebním hasicím přístrojem. Následnou lustrací byla zjištěna i příčina, proč se dvaatřicetiletý řidič vozidla snažil policistům ujet.

Jedná se o muže z Kladna s bohatou trestní minulostí, který má v současné době vysloven zákaz řízení motorových vozidel do 26. 12. 2013. Nyní čelí nejen podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, ale i těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci.

nprap. Michaela Nováková
Policie ČR

Sdílet