Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žhář na sídlišti v Žabovřeskách opět zapaloval kontejnery

Škodu téměř 35 tisíc korun způsobil žhář, který v noci zapaloval plastové kontejnery v brněnském sídlišti Žabovřesky.

V rozpětí necelých 25 minut (od 4.41 do 5.04 hodin) byly hasičům na tomto sídlišti ohlášeny požáry šesti plastových nádob na odpad. Do Lipské ulice vyjížděli k požáru tří plastových popelnic o objemu 240 litrů. Oheň nádoby zničil a žhář tak způsobil škodu 3600 korun.

Na Májovského náměstí vzápětí vzplanul plastový velkokapacitní kontejner o objemu 1100 litrů a oheň přes zásah hasičů způsobil škodu devět tisíc korun. Do třetice hasiči na sídliště vyjížděli do Plovdivské ulice, kde poblíž mateřské školy hořely dva kontejnery na sběr skla a plastů a oheň a žár ohrožovaly také vedle zaparkované vozidlo Opel Corsa. Auto se podařilo ochladit, škoda na zničených kontejnerech dosahuje 22 tisíc korun.

Protože všechny tři požáry vypukly v krátkém časovém sledu a byly založeny úmyslně, po žháři intenzivně pátrají policisté. Sídliště v Brně-Žabovřeskách přitom patří mezi lokality, do nichž hasiči kvůli požárům plastových kontejnerů a popelnic vyjíždějí poměrně často. Za uplynulých několik měsíců v tomto sídlišti zasahovali při sérii takřka 10 obdobných úmyslně založených požárů plastových nádob na odpad.

Dosud nejrozsáhlejší případ takového žhářství hasiči v minulosti zaznamenali v Havelkově ulici v sídlišti Brno-Bohunice, kde obyvatel panelového domu opakovaným zapalováním kontejnerů v nočních hodinách způsobil celkovou škodu 65 tisíc korun. Muže se podařilo vypátrat a soud ho potrestal.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet