Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči budou mít svého ombudsmana

ParlamentníListy.cz informovaly o tom, že hasiči budou mít pravděpodobně již brzy svého ombudsmana.

Ilustrační foto

Necelý rok uplynul od chvíle, kdy na základě Strategie vlády proti korupci na období let 2011 a 2012, byl zřízen institut ombudsmana Policie České republiky.

Ministerstvu vnitra se ta myšlenka zřejmě tak zalíbila, že chce zřídit totožnou funkci i u hasičů. Stejné by mělo být díky Blance Besserové i personální obsazení.

Ombudsman:

Ombudsman je mimosoudní kontrolní úřad, který je státem pověřen k řešení stížnosti jednotlivců na jednání veřejné správy.


Šéf hasičů návrh na zřízení funkce ombudsmana přijme

Kromě prověřování podnětů, formulování stanovisek a doporučení ministrovi předkládá policejní ombudsman mimo jiné pololetní zprávy o své činnosti. Ombudsmanovi policie ale nepřísluší řešit stížnosti ani trestní oznámení občanů na příslušníky Policie ČR.

V resortu vnitra však nemá zůstat jen u policejního ombudsmana, vzniknout má také hasičský. „Je to v jednání. Ministerstvo vnitra dalo návrh na vytvoření funkce ombudsmana a generální ředitel Hasičského záchranného sboru to akceptuje,“ potvrzuje pro ParlamentníListy.cz informace Ivana Svitáková, tisková mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.


Besserová bude vedle policistů naslouchat i hasičům

V těchto dnech se dolaďují podrobnosti toho, za jakých podmínek bude ombudsman hasičů fungovat. „Byl předložen návrh na jedno jméno, ale protože je to zatím ve stadiu návrhu, tak ho zveřejňovat nebudeme,“ nechce Svitáková prozradit, kdo by se jím měl stát.

Mezi hasiči se však proslýchá, že se svými podněty a stížnostmi budou chodit za stejnou osobou a že Besserová bude vedle policejní i hasičskou ombudsmankou.

Zdroj a plná verze článku: www.parlamentnilisty.cz/…smana-219758

Sdílet