Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič nákladní soupravy nezvládl zatáčku, čelně naboural auto pošty

Dne 17. ledna 2012 v 08:39 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Zdounek. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na silnici mezi obcí Zdounky a Šelešovice došlo ke střetu nákladní soupravy s tahačem zn. Renault a osobním autem Škoda Felicia.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma zásahovými vozy.

Podle svědků nezvládl řidič nákladní soupravy jízdu ve směru na Kroměříž, když ho začal návěs tlačit mimo zatáčku. Při následném manévru došlo k čelnímu střetem s protijedoucím autem poštovní služby. Po nárazu bylo osobní auto odhozeno mimo komunikaci a do blízkého pole. Návěs za tahačem zcela zablokoval silnici.

V osobním autě se zranily dvě ženy. Spolujezdkyně se z vraku auta dostala ven, ale těžce zraněná řidička zůstala zaklíněná ve vraku auta. Na místo vyrazili hasiči, zdravotníci i policie.

Jako první na místě zastavil vůz zdravotnické přepravní služby, který zrovna projížděl. Následoval příjezd posádek zdravotnické záchranné služby, hasičů i policistů. Prioritou bylo vyproštění zaklíněné řidičky osobního auta.

Hasiči si k vraku vozu přinesli speciální hydraulické a vyprošťovací zařízení. Za pomoci nůžek se podařilo postupně odstřihnout dveře a sloupek, čímž byl vytvořen dostatečný prostor pro další záchranu. Ženě byla poskytnuta první odborná pomoc a po zajištění hasiči pokračovali v uvolnění sevření kolem zraněných nohou.

Vyprošťovací práce trvaly asi dvacet minut. Řidička byla vytažena, fixována do speciální vesty a přenesena do sanitního vozu k další péči. Vzhledem k vážným zraněním lékař povolal vrtulník letecké záchranné služby z Olomouce.

Spolujezdkyně byla odvezena sanitním vozem do nemocnice v Kroměříži. Po příletu vrtulníku byla řidička přenesena záchranáři na palubu a pokračovala v transportu na specializované trauma centrum.

Hasiči dál zajistili vraky vozů proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Doprava byla zcela uzavřena a hlídkami policie odkláněna na objízdné trasy.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet