Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dům přišel o střechu

V pátek 12. května krátce po třinácté hodině vyjíždí jednotka Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ze stanice Trutnov a jednotky Sboru dobrovolných hasičů obcí Pec pod Sněžkou a Horní Maršov k nahlášenému požáru chaty Artur ve Velké Úpě.

Na místě je zjištěn požár střešní konstrukce celodřevěného rodinného domu nad chatou Artur. Z otvorů střešní konstrukce se valí zplodiny hoření – je zřejmé, že ohnivý živel řádí mezi krovy střechy. K místu hoření je vnitřkem budovy nemožný přístup – hrozí šíření požáru na celou plochu střechy a po prohoření konstrukcí i na celou dřevěnou budovu. Okolo skrytého požáru je ze všech stran provedeno nasazení čtyř C proudů po nastavovacích žebřících a následné otevření střešní konstrukce mezi krovy pomocí motorových pil. K události je pro známý problém pracovní doby – tedy malý počet dobrovolných hasičů a nutnost vystřídání nasazených – dále povolána jednotka Sboru dobrovolných hasičů ze Svobody nad Úpou. Postupným otevíráním zasažených částí střechy se současným hašením je požár lokalizován a nehrozí jeho další šíření. Práce s dýchací technikou a obleky na hořící střeše pod pálícím sluncem dává nasazeným hasičům pořádně zabrat. Požár je po postupném rozebrání části střechy a dohašení všech skrytých ohnisek po půldruhé hodině od příjezdu jednotek úplně zlikvidován.
Příčinou požáru, jehož škodu vyšetřovatel stanovil na 100 000,– Kč, byla nedbalost při sváření lepenky. Uchráněné hodnoty představují částku 3 500 000,– Kč.

Za SDH Horní Maršov Soptik-HM
Sdílet