Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejnery v noci někdo zapaloval v Tlumačově i Chropyni

V noci z pátku na sobotu vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na sérii hlášených úmyslně založených požárů v Tlumačově na Zlínsku a v Chropyni na Kroměřížsku.

20. ledna 2012

22:34 – Tlumačov

Jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela se svým vozem, posílena o jednotku dobrovolných hasičů z Tlumačova s další cisternou, na hlášený požár osobního auta u vlakového nádraží. Po příjezdu na místo bylo zjištěné, že došlo k požáru odstavených osobních aut zn. Š 120 a Š Favorit.

Požár zpozorovala žena z nedalekého domu a událost ohlásila na tísňovou linku hasičů. Během několik minut byli hasiči na místě a rozvinuli vodní vedení k hašení. V době našeho příjezdu byla plameny zachvácena obě vozidla. Požár byl postupně lokalizován a zlikvidován během dvaceti minut. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování směřuje do oblasti úmyslně založeného požáru, který nadále šetříme společně s policií. Vozy byly u nádraží odstaveny delší dobu.


21. ledna 2012

01:44 – Chropyně
Jednotka dobrovolných hasičů z Chropyně byla vyslána na likvidaci požáru kontejneru na odpad. Požár v kovovém kontejneru byl uhašen.

02:47 – Chropyně
Jednotka dobrovolných hasičů z Chropyně byla vyslána na likvidaci požáru kontejneru na odpad. Požár dvou plastových kontejnerů způsobil městu hmotnou škodu.

04:12 – Chropyně
Jednotka dobrovolných hasičů z Chropyně byla vyslána na likvidaci požáru kontejneru na odpad. Požár dvou plastových kontejnerů způsobil městu hmotnou škodu.


Úmyslné zapalování kontejnerů na odpad patří mezi nejčastěji způsobované úmyslné požáry. Každoročně šetříme s policií celé série takových událostí, které postihují města ve Zlínském kraji. Velmi často se jedná o zábavu mladých lidí, známy jsou i případy žhářství pod vlivem alkoholu, cílené útoky na likvidaci odpadu nebo proti majetku obcí.

Jen v roce 2011 jich hasiči ve Zlínském kraji likvidovali 165, což představuje plných 22% ze všech námi řešených požárů.


por. Mgr. Simona Kyšnerová, Policie ČR:

Vyšetřovatel hasičů ve všech třech případech vyloučil možnost, že by ke vznícení došlo samovolně. Prozatím neznámý pachatel tímto jednáním způsobil škodu sedmdesát tisíc korun. Za trestný čin poškození cizí věci mu hrozí až rok vězení.

Požáry se zabývají hulínští policisté, kteří po pachateli nyní intenzívně pátrají. Žádáme o pomoc případné svědky události, aby kontaktovali policii na bezplatné lince 158 nebo zavolali přímo hulínským policistům na telefonní číslo 974 675 741.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet