Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatrovácký sypač shořel i s hasicím přístrojem uvnitř

Dne 24. ledna 2012 v 04:01 hod. byli hasiči informováni o požáru posypového vozu. Na silnici mezi obcí Korytná a Strání došlo k rozsáhlému požáru kabiny nákladního vozu zn. Tatra se speciální nadstavbou na zimní údržbu silnic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů ze Strání.

Řidič posypového a údržbového speciálu ošetřoval vozovku z obce Korytná na Strání. Když se blížil k hlavnímu silničnímu tahu I/54, došlo k projevům elektrického zkratu na vozidle a následně k výronu kouře z palubní desky.

Řidič okamžitě zastavil a během krátké chvíle došlo k plamennému hoření. Sám se zachránil vyskočením z kabiny. Uvnitř zůstal malý hasicí přístroj, ke kterému se už nemohl dostat a proti plamenům zasáhnout. Na pomoc vyjeli hasiči.

Jako první z hasičů dorazila jednotka dobrovolníků ze Strání. Po natažení vodního vedení se hasičům podařilo požár kabiny speciálu lokalizovat, a to až do příjezdu profesionálů z Uherského Brodu. Po dojezdu dalších cisteren byl požár postupně uhašen za pomoci vody i smáčedel. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru předběžně ohledáno. Řidič vypověděl příběh o vzniku požáru. Plameny zasáhly a zničily především kabinu vozu. Další části posypového speciálu byly uchráněny zásahem hasičů.

Požárem způsobená škoda byla majitelem odhadnuta na 750.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada.

V dopoledních hodinách se k místu požáru rozjel znovu vyšetřovatel, který dál zkoumal přesnou příčinu závady na voze. Případ nadále šetříme.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet