Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jihomoravském kraji dostal ministr vnitra dráčka Hasíka

Plyšovou figurku dráčka Hasíka, maskota preventivně výchovného programu pro děti, dnes jihomoravští hasiči věnovali ministrovi vnitra Janu Kubicemu.

Ministr v doprovodu svých náměstků Jaroslava Hrušky a Miroslavy Olivierusové přijel do Brna v rámci svých cest po krajích ČR. Na úvod si prohlédl největší požární stanici v Lidické ulici.

Její velitel Ing. Petr Oháňka mu kromě zásahové techniky ukázal také pracoviště chemické a technické služby, která dokumentují stav stanice, jež od otevření na začátku 40. let minulého století neprošla žádnou zásadní rekonstrukcí.

Na krajském ředitelství HZS JmK pak ředitel Ing. Jiří Pelikán se svými náměstky prezentoval činnost hasičského sboru kraje. Připomněl největší zásahy hasičů v minulých 10 letech a zaměřil se na tíživou ekonomickou situaci v souvislosti se škrty a úsporami v rozpočtu.

Ing. Pelikán mj. uvedl, že nedostatek finančních prostředků se HZS JmK snaží zmírnit pomocí zdrojů mimo rozpočet – kromě příspěvků kraje, města a obcí ve výši 14,4 milionu korun např. příjmy z likvidačních prací u dopravních nehod.

Představitelé resortu podpořili úsilí HZS JmK zahájit několik let odkládanou stavbu nové požární stanice v Mikulově, získat do vlastnictví budovu stanice v Lidické ulici v Brně a podle možností opravit zastaralé a nevyhovující objekty.

Ministr J. Kubice v Brně navštívil také policisty. Na společné tiskové konferenci s řediteli hasičského sboru a policie J. Kubice uvedl, že oba sbory pracují na hranici svých možností, v současné době ale není možné stavy hasičů a policistů zvyšovat.

Jeho náměstek J. Hruška dodal, že obě složky IZS přistupují k situaci odpovědně a vedení resortu kromě přirozených úbytků stavů a snížení tabulkových míst v minulých letech nepočítá s propouštěním hasičů a policistů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet
Seriál: Návštěvy ministra