Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bude muset odejít až 3000 hasičů? A co rušení stanic?

Dvě tiskové konference, které proběhly v lednu 2012 na půdě generálního ředitelství HZS ČR a Odborového sdružení hasičů, mají jednoho společného jmenovatele. Finance.

Ilustrační foto

Již v úterý, 24. 1. 2012 informoval plk. Ryba, generální ředitel HZS ČR o tom, že rozpočtová situace sboru se v roce 2012 dostala na historické minimum, finance klesly na úroveň roku 2005, což je však v dnešní době pouze na zajištění nejnutnějších potřeb hasičů.

Rozpočet na minulý rok se podařilo vyrovnat jen zásadním omezením výdajů na provoz či investice a zejména odchodem hasičů s následným nenaplněním potřebných služebních míst, které jsou volné. Jedná se o zhruba 250 míst.

Mzdy a související výdaje HZS ČR tvoří 77 procent rozpočtu. Plk. Ryba uvedl, že pokud by se mělo dál škrtat, muselo by se to týkat této oblasti. Když by byla brána v potaz inflace, reálné číslo by bylo ještě horší a rozpočet HZS by se blížil penězům z prvních let po roce 2000. Oproti roku 2002 by byl dokonce ještě menší.


Dnes, 26. 1. 2012 se konal tiskový brífink Odborového svazu hasičů, na kterém jeho předseda Zdeněk Oberreiter uvedl čísla, dokreslující snižování rozpočtu HZS ČR ve výhledu do roku 2014.

Pokud by se nejen dle jeho slov převedla tato čísla na skutečnost, akutně by hrozilo rušení zejména pobočných stanic a samotného počtu hasičů o zhruba jednu třetinu současného stavu, tedy o 3000 osob, což by znamenalo návrat stavu požární ochrany na úroveň roku 1972!

Přitom početní stavy v ideální rovině nejsou naplněny ani dnes, na stanicích slouží směny v minimálních počtech, na jejich doplňování při výpadku jsou využíváni hasiči v rámci fondu 150 přesčasových hodin, odsloužených zdarma.

Na letošní rok mají hasiči k dispozici 6,8 miliardy korun. Plánovaný rozpočet HZS ČR na rok 2013 klesne oproti letošku o 892 milionů a na rok 2014 dokonce až o 1,5 miliardy korun. Že je takové snížení téměř likvidační, nelze pochybovat.

Paralelně na toto reagoval v živém vstupu ČT24 náměstek generálního ředitele HZS ČR, plk. Josef Slavík, který slova předsedy OSH potvrdil s tím, že pokud by tato situace nastala, muselo by k tomu dojít až po změně několika zákonů.

Slavík dále uvedl, že by na vyplnění mezery muselo být použito dobrovolných jednotek hasičů, které však nemají kvůli absenci potřebného vybavení a výcviku úroveň profesionálních hasičů.

Toto vše by znamenalo snížení profesionality zásahové činnosti ruku v ruce se značným prodloužením dojezdových časů. Na vznesený dotaz, jestli čísla, která uvedl předseda OSH, jsou reálná, odvětil, že se jedná o velmi kvalifikovaný od­had.

Již v úterý sám generální ředitel HZS ČR, plk. Ryba řekl, že by v případě naplnění rozpočtových čísel došlo ke snížení standardů sboru, které dnes pro občany poskytuje.

Sdílet