Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu Zetoru v Brně hořela hala

K rozsáhlému požáru střechy přízemní budovy dnes odpoledne hasiči vyjížděli do areálu Zetoru v Trnkově ulici v Brně-Líšni.

Hlášení o hustém černém dýmu stoupajícím z budovy v odlehlé, nevyužívané části podnikového areálu hasiči na tísňové lince přijali ve 14.29 hodin. Protože při příjezdu prvních požárních jednotek se oheň rychle šířil po střeše členitého objektu o délce téměř 100 metrů a v blízkém okolí nebyl použitelný zdroj vody, velitel zásahu požádal operační středisko o vyhlášení druhé stupně požárního poplachu.

K likvidaci požáru bylo postupně povoláno deset jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Zaoralově, Lidické, Bauerově, Točné a Hrázní ulici v Brně a v Pozořicích, dále jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty a dobrovolné jednotky z brněnských městských částí Slatina, Husovice a Židenice.

Proti plamenům hasiči zasahující v hustém kouři v dýchacích přístrojích postupně nasadili pět vodních proudů s pěnou. S požárem bojovali na dvou úsecích – z boku budovy a na hořící střeše. K hašení používali také pracovní koš automobilového žebříku. K zásobování cisteren zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantu v Trnkově ulici.

Kromě hašení plamenů také pomocí motorových pil rozřezávali dřevěnou konstrukci střechy a bránili tak šíření ohně na celý objekt. K účinnému zásahu při rozřezávání a hašení konstrukce střechy bylo nasazeno také družstvo hasičů ze Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně s hasícím a řezacím zařízení Cobra, které pracuje pomocí vodního proudu s abrasivem o intenzitě 25 kilopascalů.

Opakovaný průzkum potvrdil původní informaci, že přízemní zděná budova postavená zřejmě v polovině minulého století nebyla v poslední době využívaná a uvnitř nikdo nebyl. Ze členitého objektu požár přímo zasáhl střechu budovy o půdorysu 62 krát 8 metrů a rozšířil se zhruba na polovinu její střechy.

Protože při hoření dřevěné střechy pokryté izolační lepenkou a dalšími izolačními vrstvami se do okolí směrem na obytné části města šířil hustý dým, hlídky Městské policie monitorovaly stav ovzduší. Kouř se odpoledne šířil do neobydleného terénu a směrem k zahrádkářské kolonii u Bělohorské ulice.

Po 17. hodině se ale kouř z požářiště začal objevovat také mezi domy sídliště Juliánov. Hasiči požádali hlídky strážníků, aby rozhlasovým zařízením hlídkových vozidel upozorňovali obyvatele sídliště na nutnost chránit se před kouřem, omezit volný pohyb venku a otevírání oken. O situaci byli informováni starostové všech okolních městských částí.

K monitoringu ovzduší a zjišťování případných škodlivin byla povolána výjezdní chemická laboratoř Školícího střediska HZS JmK v Tišnově. Při měření v sídlištích Juliánov a Vinohrady chemici v ovzduší nezjistili žádné škodliviny ohrožující zdraví lidí.

V 17.05 hodin se oheň podařilo dostat pod kontrolu. Z celkové délky budovy (62 metrů) tak požár zasáhl střechu v délce zhruba 28 – 30 metrů. Protože žhnoucí střecha stále prohořívá a je nutné postupně rozebírat její konstrukci a dohašovat lokální ohniska, likvidace požáru zřejmě potrvá až do nočních hodin. V mrazivém počasí se hasiči při zásahu střídají a mají k dispozici teplé nápoje.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Prázdná budova určená k prodeji byla odpojena od inženýrských sítí. Vzhledem k její odlehlosti v nepoužívané části firemního areálu požár zřejmě způsobila nedbalost bezdomovců při manipulaci s otevřeným ohněm. Škoda na vyhořelém objektu zatím nebyla vyčíslena.

Foto: Jiří Bartek & HZS JHM

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet