Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V chatce vybuchl prach z pilin, hasiče ohrožovala neohlášená svařovací souprava

Dne 1. února 2012 v 18:41 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Oznice na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Jablůnky a Oznice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kotelně chaty.

Otec majitele chaty v objektu topil. Během přikládání pilin do kotle došlo k situaci, kdy udušené dřevo nechtělo dobře hořet. Senior si vypomohl pohrabáčem, kterým materiál prohrábl. Následoval výbuch prachu z pilin a výron žhavých částic z kotle do okolí. Přitom došlo k zapálení dřeva v blízkosti kotle.

Sám muž byl také zasažen výronem jisker a žhavých částí. I s drobným popálením na prstech ruky se snažil požár hasit. Nejdříve použil 3 přenosné hasicí přístroje a později i přírodní sníh z okolí chaty.

Na uhašení plamenů však nestačil, lehce se nadýchal zplodin hoření a nakonec požádal o pomoc hasiče. První cisterna hasičů byla na místě za deset minut po výjezdu ze stanice Valašské Meziříčí.

Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zakouřených sklepních prostor, kde se jim podařilo požár v kotelně rychle lokalizovat. Velitel zásahu se opakovaně muže ptal na přítomnost nebezpečných předmětů a hořlavých látek ve sklepě, což senior výslovně vyloučil. Těžko komentovat slova hasičů, kteří následně při průzkumu narazili na svařovací soupravu a tři velké tlakové lahve s plynem.

Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru na horní obytná patra chaty. Senior odmítl ošetření svých lehkých zranění.

Požár se hasičům podařilo celkově zlikvidovat asi po devadesáti minutách zásahu. Po uhašení plamenů bylo nutné celý sklepní prostor odvětrat a zkontrolovat případná skrytá ohniska a konstrukce stavby. Při požáru a zásahu nebylo zatím evidováno kvalifikované zranění.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Senior vypověděl příběh o topení, přikládání pilin i o následném hašení. Požár zasáhl kotelnu i část sklepních prostor s garáží. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2,5 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet