Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vichřice se prohnala republikou

Českem se večer a v noci přehnala vichřice provázená bouřkami. V Krušných horách naměřili vichr o rychlosti bezmála 150 kilometrů v hodině.

U Pcher na Kladensku spadl zlomený strom na autobus s desítkou lidí, nikomu z cestujících se naštěstí nic nestalo. Hasiči hlásí stovky výjezdů.
Studená fronta provázená bouřkami a větrem, který měl v nárazech přes 100 kilometrů v hodině, přišla do Česka od západu. Na německém Fichtelbergu poblíž Božího Daru v Krušných horách naměřili vítr o rychlosti 148 km/h.

Vichřice lámala stromy, strhávala střechy a elektrické vedení. V Karlovarském i Plzeňském kraji museli hasiči povolat do služby i zálohy. Padlý strom způsobil zkrat troleje na nádraží v Ostrově na Karlovarsku, výpadek proudu hlásili v Bečově.

V Brodu nad Tichou na Tachovsku blesk zapálil trávu, hasiči ji naštěstí uhasili dřív, než stačila zapálit blízkou trafostanici. V Úněšově a Kaznějově na Plzeňsku spadly stromy na chaty. Hasiči budou následky vichřice likvidovat celou neděli.

V Karlových Varech-Dvorech odnesl vichr eternitovou střechu panelového domu v Chebské ulici. „Stromy padaly na osobní auta, létaly střechy domků. Škody budou značné,“ řekl mluvčí krajských hasičů František Petr.

V Lokti na Sokolovsku skončili podle ČRo1-Radiožurnálu v péči lékařů dva muži, kteří při bouřce spali ve stanu. Ústecký magistrát prostřednictvím textových SMS zpráv varoval už v podvečer občany, aby si zavřeli okna a omezili pohyb venku.

V Ústí nad Labem-Střekově najel do spadlého stromu vlak. „Nikomu se nic nestalo. Cestující přestoupili na MHD,“ sdělil mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. Trať do Litoměřic byla do rána uzavřena. Dráhám vznikla škoda asi sto tisíc korun.

„Od ranních hodin jezdí na trase vlaky po jedné koleji, protože bylo poškozeno trakční vedení. Nepředpokládáme, že se dnes vedení stihne opravit,“ dodal Ondrůj.

Ve středních Čechách byla nejhorší situace na Berounsku, Kladensku, Mělnicku a Mladoboleslavsku. Energetici podle krajského operačního důstojníka nestačili rychle odstraňovat škody, a místy tak museli lidé vydržet bez proudu delší dobu.

Na Kladensko dorazil vichr kolem osmé večer, škody hasiči odstraňovali až do noci. Jen zde vyjížděli nejméně k šesti desítkám zásahů. „V Pcherech padl strom na autobus, je to ale bez zranění,“ potvrdil iDNES kladenský operační důstojník.

Také ve východních Čechách větrná smršť pokácela desítky stromů. Východočeská energetika zaznamenala na 20 poškozených linek vysokého napětí, přitom na většině linek bylo poruch hned několik, a desítky poruch na linkách nízkého napětí.

Zdroj: iDnes

21. 5. 2006 Vichřice ve Varnsdorfu

Na základě upozornění operačního střediska v Děčíně jsme se začali připravovat na možný zásah vichřice…

Během dalších 10 minut, ve 21:11 hodin zasáhla území okresu Děčín bouře doprovázená silným větrem. Jednotky HZS a SDHO postupně zasahovali u událostí na území okresu. Převážně se jednalo o spadlé stromy na komunikace a el. vedení.
Ve Varnsdorfu jsme vyjížděli na následující zásahy: Bratislavská – pád lípy na obytný dům, Výpadová – pád velkých větví na vozovku, Lipská – pád lípy do místního rozvodu el. sítě, Měšťanská – pád topolu na budovu trafostanice a ulice Petra Bezruče – utržený drát NN a jeho pád na vozovku. Jednotky HZS a SDH prováděly rozřezávání padlých stromů, odklízení větví a odklízení převrácení popelnic a dalších předmětů padlých na komunikace.
V neděli 21. května byly dokončeny dva největší zásahy, které byly přerušeny v nočních hodinách z důvodu bezpečnosti. Menší zásah prováděli příslušníci HZS ve spolupráci s pracovníky energetiky, druhý zásah prováděla firma klempířství Jaroslav Novák z Varnsdorfu.

Další zásahy na území okresu Děčín:
Jednalo se o: utržená střecha – Děčín I, ulice Tyršova, stromy – Děčín – Obloukova, Lesné, 3× Bechlejovice, Děčín – Lázeňská, 2× Hřensko, Varnsdorf – Bratislavská, Varnsdorf – Lipská, Království, Huníkova směr Žandov, Varnsdorf – Výpadová, Rumburk – Jitřní, 2× Jetřichovice, Z Krásné Lípy směr Rybniště, Krásná Lípa – Zahrady, Krásná Lípa – Sněžná, Krásná Lípa směr Kyjov, Jiříkov – 9.května, Arnoltice, Varnsdorf – Měšťanská, Sněžník.
Dále 3× planý poplach:
Varnsdorf – Lesní, Děčín III – pod Chlumem, Veselé u Rabštejna.
Mimo tyto zásahy došlo ještě k požáru osobního vozidla Markvartice směr Jánská.

Na veškeré tyto události vyjížděly následující jednotky: HZS PS Děčín, HZS PS Varnsdorf, HZS PS Šluknov, HZS PS Česká Kamenice, SDHO Děčín III, SDHO Boletice, SDHO Horní Žleb, SDHO Hřensko, SDHO Horní Habartice, SDHO Česká Kamenice, SDHO Krásná Lípa, SDHO Varnsdorf, SDHO Rumburk, SDHO Jiříkov.

Na následujích fotografiích vidíte dva největší zásahy Varnsdorf – Bratislavská, Varnsdorf – Lipská. Zásah na Bratislavské ulici komplikovaly kabely uložené v kořenech stromu.

Jiří Sucharda, velitel JSDH Varnsdorf http://hasici.varnsdorf.cz

Foto: Jan Kostík, Soptík-HM, Jiří Sucharda
Sdílet