Neděle 7. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali kamion z řeky

V pondělí ráno došlo k velmi těžké havárii nákladního auta s návěsem u obce Velké Karlovice, při které se kabina dostala do řeky Vsetínská Bečva a uvnitř zůstal uvězněn řidič.

Dne 22. 5. 2006 v 06:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u Velkých Karlovic na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým automobilem a jednou cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Karolinka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v údolí Podťaté došlo k havárii nákladního auta s návěsem, a to částečně i do řeky Vsetínská Bečva.

Při havárii došlo k těžkému zranění řidiče, který byl uvězněn ve značně zdemolované kabině. Vyproštění zraněného řidiče trvalo hasičům, i při nasazení veškeré techniky, přes devadesát minut. Uvězněné nohy se podařilo uvolnit až po dlouhodobém vyprošťování a postupném rozstříhávání kabiny tahače.

Zraněný řidič byl po vyproštění předán do péče zdravotnické služby a odvezen do nemocnice k hospitalizaci. Po celou dobu zásahu byl řidič při vědomí a pod stálou kontrolou lékařů.

Při havárii hrozilo ohrožení životního prostředí a znečištění řeky z unikajících provozních kapalin kamionu. Hasiči proto preventivně na místo vyslali vůz s nornými stěnami. Před vytahováním kamionu byly norné stěny položeny do vody a hasiči byli připraveni unikající ropné látky zachytávat a likvidovat.

Po osmé hodině na místo přijel speciální těžkotonážní jeřáb, který nejdříve vytáhl na silnici tahač. Následně byl vytažen i návěs, který převážel náklad řeziva. Při vytahování došlo jen k drobnému úniku provozních náplní, které hasiči zasypali sorbenty a zabránili znečištění životního prostředí.

V době vytahování kamionu byla uzavřena silnice pro veškerou dopravu a vozidla byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy. Dopravní omezení bylo ukončeno před polednem.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet