Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

40 tisíc škody kvůli nedbalosti při topení a ukládání věcí do blízkosti kotle

Dne 9. 2. 2012 v 06:58 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě rodinného domu v Kostelanech nad Moravou.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kunovic, Kostelan a Nedakonic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kotelně rodinného domu.

Syn majitele ucítil ráno při čištění zubů podivný zápach. Při vyhlédnutí z okna si všiml kouře vycházejícího ze sklepa. Jeho otec se snažil zasáhnout, ale když vběhl do kotelny a otevřel dveře, došlo k výronu kouře a plamenů. Žár mu sežehl vlasy na hlavě a muž se zachránil útěkem. Na pomoc byli přivoláni hasiči.

První cisterna dorazila z nedalekých Nedakonic, a to už čtyři minuty po výjezdu ze stanice. Následoval dojezd dalších posilových jednotek a zásahových aut. Hasiči pronikli do požárem zasažených sklepních prostor a kotelny. Požár byl bleskově lokalizován a následně uhašen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po uhašení požáru byly sklepní prostory odvětrány. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. I v tomto případě bylo zjištěno, že k požáru došlo vlivem nedbalosti, a to při odlétnutí žhavých částic během přikládání do kotle na tuhá paliva. Žhavé částice zapadly do hořlavého materiálu v těsné blízkosti kotle.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 40.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2 mil. Kč. Přestupkové jednání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

Vyšetřovatel připomněl, že se jedná o klasickou nedbalost, která je příčinou mnoha podobných požárů. Před takovým počínáním, včetně špatného ukládání hořlavých materiálů nebo paliva do blízkosti kotlů, stále varujeme.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet