Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali na lanovce

Cvičení zaměřené na záchranu osob z lanovky bez vrtulníku se uskutečnilo v pondělí 22. května 2006.23.5. Nové fotografie

Čtyřsedadlová lanová dráha Sport service, spol. s.r.o. Špičák, na šumavském Špičáku byla v pondělí 22. května 2005 od 10:00 hodin místem konání taktického cvičení IZS, zaměřeného na záchranu osob při poruše pohonu lanovky. Na lanovce bylo kolem 30 figurantů a jejich záchrany se neúčastnily vrtulníky. V případě poruchy pohonu je možno sice využít nouzového řešení pohonu, doba posunu sedaček je v tomto případě však značně dlouhá a není vyloučena také jeho porucha. Jedna z evakuovaných osob si navíc při chůzi ze svahu podvrkne kotník a bude muset být pomocí nosítek dopravena ke stanovišti ZZS.

Nástup na lanovou dráhu se nachází v prostoru sportovního areálu Železná Ruda – Špičák (830 metrů nad mořem) a výstup je na vrcholu hory Špičák (1.260 metrů nad mořem). Kapacita lanové dráhy je 2.408 osob za hodinu při průměrné rychlosti 2,5 metru za vteřinu. Ze sportovního areálu k vrcholu vede nosné lano přes 16 sloupů se 164 čtyřmístnými sedačkami, ve výšce od čtyř do 15 metrů. Cvičení se zúčastnilo 48 hasičů se specializací pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou ze stanic Klatovy, Plzeň – Košutka, Přeštice, Domažlice a Tachov, ZZS Plzeňského kraje s jedním sanitním vozem VW Transporter, pět příslušníků Letecké pátrací a záchranné služby Armády ČR Plzeň – Líně ,tentokrát bez vrtulníku, příslušníci Horské služby Šumava, obsluha lanové dráhy Sport service, spol. s.r.o. Špičák a obsluha lanové dráhy Pancíř.
Účelem cvičení byl nácvik různých metod záchrany a evakuace osob z lanové dráhy pomocí lezecké techniky, seznámení zástupců jednotlivých zúčastněných složek IZS s problematikou záchrany a evakuace osob z lanové dráhy za pomoci lezecké techniky bez použití vrtulníku a prohloubení jejich vzájemné součinnosti. Cílem cvičení bylo například ověření potřebné zručnosti a taktiky při zásahu tohoto druhu, nácvik koordinace složek IZS, zjištění reálné doby provedení záchrany s danou kapacitou zachraňovaných osob, prověrka příjezdových a přístupových komunikací k lanové dráze.
Součástí cvičení byla i ukázka záchrany osoby v prvním úseku lanovky před chatou ,,Hanička“, kterou provede obsluha lanovky.

Zdroj: tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet