Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z poškozené palivové nádrže kamionu unikla nafta

Dne 10. 2. 2012 v 08:45 byli hasiči požádáni o pomoc po úniku nafty z nádrže nákladního auta v Otrokovicích.

Na místo postupně vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína se dvěma cisternami, speciálním protichemickým autem a dopravním vozidlem se sorbenty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu firem došlo k poškození palivové nádrže tahače zn. Renault.

Řidič při couvání do stanoviště poškodil palivovou nádrž a došlo k úniku nafty. Do příjezdu a zásahu hasičů vyteklo asi 100 litrů, přičemž část paliva natekla do kanalizace.

Hasiči z Otrokovic byli na místě zásahu do několika minut. Velitel zásahu potvrdil větší únik nafty a na pomoc vyjel speciální protichemický vůz ze Zlína i další technika. Cílem bylo nejen zastavit únik, ale také přečerpat palivo do náhradních nádob a zabránit případnému ekologickému ohrožení.

Hasiči poškozenou nádrž utěsnili ucpávkou a zbylých 600 litrů nafty přečerpali postupně do náhradních nádob. O úniku nafty do kanalizace byli informováni zástupci firmy, kteří obsluhují vlastní čistírnu odpadních vod. Dalšímu rozšíření paliva se podařilo zabránit také použitím většího množství sorbentů.

Zásah hasičů a zajištění místa havárie bylo ukončeno až krátce před jednou hodinou odpoledne. Při události nebyl nikdo zraněn.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet