Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámá silná kyselina poleptala ženu na ruce ve zlínském nákupním centru

Dne 17. 2. 2012 v 15:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku nebezpečné látky v nákupním centru ve Zlíně. Podle svědků a zraněné ženy došlo k situaci tak, že při vybírání osobních věcí ze schránky pro zákazníky se převrhla další taška s lahví a neznámou chemikálií.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů s jedním zásahovým speciálem a protichemickým autem. Jednotka byla posílena o městské hasiče Zlín a na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozlití neznámé silné kyseliny a ke zranění ženy.

Žena byla zasažena do oblasti zápěstí a reakcí látky s pokožkou nastalo poleptání. Žena se nejdříve látku snažila smýt vodou a mýdlem na toaletě. Silná reakce si však vyžádala výjezd zdravotníků i hasičů.

Hasiči byli na místě do několika minut, společně s posádkou zdravotnické záchranné služby i hlídkou policie. Zraněná žena byla předána do péče lékaře a po ošetření byla pacientka odvezena do nemocnice.

Velitel zásahu nechal vyhradit nebezpečnou čtyřmetrovou zónu kolem osobních schránek na věci zákazníků a zamezil tak vstupu dalším osobám. Evakuace nákupního centra nebyla nutná. Část látky byla na zemi a dál se nerozšiřovala.

Velitel si nechal ze stanice vyslat speciální Ramanův spektrometr, kterým zjišťoval nebezpečnost látky. Přístroj neukázal žádnou toxicitu. Další zkoumání ukázalo na silnou kyselinu. Ta byla hasiči neutralizována a následně zlikvidována sorbenty.

Případ je nadále v šetření policie. Hasiči prostor vyčistili a odebrané vzorky neznámé látky budou odeslány do našich specializovaných laboratoří ve Frenštátu pod Radhoštěm.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet