Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na rekonstruovaných Svinovských mostech v Ostravě hořely kabely

V sobotu 18. 2. 2012 krátce po půl jedenácté dopoledne vyjeli ostravští hasiči k požáru v kabelovém kanálu na právě rekonstruovaných Svinovských mostech. Již tak silně omezená doprava se na dvě hodiny úplně zastavila.

Na místě zasahovali hasiči HZS Moravskoslezského kraje z ostravských stanic Poruba, Zábřeh a Fifejdy, celkem na místě zasahovaly posádky 7 hasičských vozů.

Průzkumem hasiči zjistili, že se kouří z podzemních kolektorů (kabelových kanálů). Krátce před jedenáctou hodinou velitel zásahu požádal dispečery dopravního podniku o úplné zastavení provozu na tramvajové trati na mostech, uzavřen byl i průjezd vozidel a autobusů ve směru na Porubu. Vzhledem k tomu, že kabelové rozvody byly pod napětím, nemohli hasiči proniknout do kolektorů. Na místo byli vysláni pohotovostní pracovníci rozvodných závodů a operační středisko rovněž vyrozumělo potenciální majitele dalších rozvodů v kolektoru (metropolitní optická síť, kabelové rozvody dopravního podniku, kabelové rozvody ve správě Ostravských komunikací. Po otevření kolektorů a průzkumu se ukázalo, že se nejedná o požár v prostorách kolektoru, ale došlo k požáru kabeláže v souběžném žlabu. Kabely jsou majetkem Dopravního podniku Ostrava.

Hasiči pomocí termovizní kamery přesně lokalizovali místo požáru izolace kabelů. Po dohodě s pracovníky DPO bylo instalováno přemostění poškozeného úseku kabeláže a hasiči provedli zapěnění kanálu s hořícími kabely. Hasiči po zapěnění kanálů zapěnili i vstupy do nich a místo předali pracovníkům dopravního podniku k realizaci přemostění poškozeného místa. Krátce po třinácté hodině byl obnoven provoz v jednom pruhu ve směru na Porubu a před půl druhou odpolední byl obnoven i provoz na tramvajové trati přes Svinovské mosty.

Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR, škoda byla stanovena na 400 tisíc korun.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet