Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět jednotek hasičů bojuje s požárem stodoly

Dne 20. 2. 2012 ve 13:56 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly v obci Vlachovice.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a Slavičína se třemi cisternami, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Vlachovic, Slavičína a Vrbětic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stodoly u rodinného domu.

Oznamovatelé na tísňové lince hasičů hlásili, že požár zasáhl stodolu u domu a je vidět nejen kouř, ale také plameny. Krajský operační důstojník na místo vyslal v I. stupni požárního poplachu pět jednotek hasičů.

Jako první na místě z hasičů zasahovala místní jednotka dobrovolníků, následována postupně dalšími povolanými jednotkami profesionálů a dobrovolných hasičů z okolí. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlejší požár hospodářského objektu. Postupně bylo rozvinuto několik vodních proudů a hasiči zahájili boj s plameny. Část hasičů zasahovala v dýchacích přístrojích, cílem byla především ochrana blízkého rodinného domu.

Hasičům se požár podařilo lokalizovat asi po patnácti minutách intenzivního hašení. Bylo zabráněno dalšímu rozšíření požáru do okolí a byl uchráněn blízký rodinný dům. Po lokalizaci se hasiči soustředili na celkové uhašení požáru hospodářských bu­dov.

Aktualizace 15:11 Velitel zásahu si vyžádal termokameru k ohledání poškozených konstrukcí staveb a k odhalení možných skrytých ohnisek požáru. Ze Zlína s termokamerou vyjel velicí důstojník směny.

Aktualizace 16:10 Prohlídka požárem zasažených hospodářských budov termokamerou skončila. Hasiči postupně dohasili skrytá ohniska a zlikvidovali riziková místa hrozící znovurozhořením. Část konstrukcí byla rozebrána. Hasiči pokračují v dohašování požářiště.

Aktualizace 17:05 Na místě požáru zůstává pouze místní jednotka dobrovolných hasičů, která nad požářištěm vykonává dohled a je připravena případně zasáhnout na dohašení pozdějším projevů hoření. Ostatní povolané jednotky hasičů se vrátily na své základny.

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který zahájil práci ohledáním požářiště. V době vzniku požáru nebyl přítomen ani majitel, ani aktuální uživatel. Příčina vzniku požáru zůstává nadále v našem šetření a bude pokračovat výslechy osob. Požárem způsobené škody se zatím odhadují na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další objekty v okolí a rodinný dům asi za 2 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet