Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali muže ze skal u obce Pulčín, zásah komplikoval hluboký sníh

Dne 22. 2. 2012 v 11:49 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže ze skal u Pulčína. Hasiči museli své speciály odstavit v nesjízdném terénu, a to nejméně 2 km od místa nehody. Jednotky postupovaly dále pěšky i s pomocí sněžnic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem a jednotka specialistů lezců ze stanice Zlín se svým terénním vozidlem Land Rover. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že jednomu z turistů se udělalo nevolno a bylo ho nutné snést do vozidla zdravotníků.

Cestou však hasiči narazili na dalšího turistu, který zapadl v hlubokém sněhu po pás a byl značně vyčerpaný. Hasiči mu z hlubokého sněhu pomohli a dál pokračovali do původního místa záchrany.

Ve skalním městě byl asi 20 m pod vrcholem nalezen jednasedmdesátiletý muž se zdravotními problémy. Kolem něj byla další skupinka turistů, která mu poskytovala psychickou podporu. Muži byla poskytnuta předlékařská pomoc a následně byl pacient hasiči naložen do transportní vany. Pomocí lezecké techniky byl spuštěn pod skálu a následně ho hasiči táhli po sněhu k čekajícímu sanitnímu vozu.

Transport pacienta zabral hasičům 70 minut, přičemž zásah komplikoval náročnější terén a hlavně velké množství sněhu. Muže si převzala připravená posádka zdravotnické záchranné služby, která mu poskytla další nezbytnou péči a odvezla ho do nemocnice.

Na transportu muže terénem se podílelo sedm hasičů ze dvou našich jednotek.

Dne 18. 2. 2012 na skalách u Pulčína zasahovala jednotka místních dobrovolných hasičů, která byla vyslána na pomoc při vyhledání a záchraně muže a ženy, kteří zapadli ve sněhu. Podle místní znalosti dobrovolní hasiči snadno nalezli oznamovatele a z těžšího terénu jim pomohli. I v tomto případě se jednalo o podcenění sil v hlubším sněhu, přičemž žena byla těhotná a rychle ztratila síly.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet