Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomohli odstranit led na Svratce

Třemi odstřely ledu na zamrzlé hladině řeky dnes hasiči uvolňovali průtok Svratky u obce Březina na Tišnovsku.

Navázali tak na čtyři nedělní odstřely ledu, kterými se podařilo bariéru ker ohrožující Tišnov posunout do polí a ve městě současně snížit stav vody v korytě. Dnešní odstřely na Brněnsku spolu s jednotkou hasičů ze stanice v Tišnově střelmistři z Olomouckého kraje. Specialisté, členové Skupiny trhacích prací HZS ČR, odstřely uvolnili zhruba 100 metrů toku řeky. Při odstřelech do ledu pomocí motorových pil vyhloubili 22 otvorů, do kterých umístili přes 11 kilogramů průmyslové trhaviny perunit. Protože část souvislé vrstvy ledu byla narušená, při práci střelmistři používali záchranná lana.

Při třetím odstřelu, který střelmistři odpálili krátce před 12. hodinou, se podařilo výrazně narušit ledovou vrstvu na dalších více než 100 metrech délky toku. Na činnost střelmistrů proto navázali pracovníci Povodí Moravy, kteří zbytky ledu rozbíjeli a uvolňovali pomocí těžké techniky. Odstřely a zásahy těžkou technikou se tak dnes podařilo obnovit průtok řeky v délce téměř 300 metrů. Masa plovoucích ker ale zahltila jez u Březiny a hladina řeky začala stoupat. Další dnešní plánované odstřely ledu byly zrušeny, k uvolnění jezu a k postupnému narušování ledu a obnovování průtoku řeky byla nasazena těžká technika Povodí Moravy.

Díky zásahům těžkých mechanismů se vodohospodářům odpoledne podařilo zbytek ledové bariéry mezi Tišnovem a Březinou dostat do pohybu a obnovit průtok řeky na celém úseku. Hasiči i vodohospodáři pokračují v monitoringu řeky v regionu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet